Een meerderheid van de gemeenteraad in Rotterdam zou de opvang voor illegalen graag behouden. Toch stemden de meeste raadsleden dinsdagavond voor het besluit om te stoppen met de bed-bad-broodregeling.
Het is een bittere pil voor D66 en DENK. Beide partijen zitten in de coalitie, samen met Leefbaar Rotterdam en de VVD. Die vier spraken bij de collegevorming af dat de gemeente de zogeheten Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) niet gaat bekostigen als het Rijk daarmee zou stoppen. Minister Faber draait de geldkraan per 1 januari dicht en dus sluit de opvang in Rotterdam. Andere steden gaan de LVV zelf financieren.
Zo’n afspraak zou D66-fractievoorzitter Agnes Maassen nu niet meer doen. „We hebben onvoldoende beseft dat het politieke klimaat in Den Haag zo kon omslaan”, biechtte ze op. Toch wil de partij, net als coalitiepartner DENK, zich aan de afspraken houden. „We hebben onze billen gebrand, dus moeten we op de blaren zitten.” Wel is er voor Maassen een morele ondergrens: dat ongedocumenteerden in mensonterende omstandigheden op straat belanden met het risico te overlijden.
„We hebben onvoldoende beseft dat het politieke klimaat in Den Haag zo kon omslaan” - Agnes Maassen, D66 Rotterdam
Dat risico bestaat inderdaad, meldde wethouder Faouzi Achbar (DENK) eerder al. Ook hij bleef erbij dat afspraak afspraak is en moest daardoor het besluit tegen wil en dank verdedigen. Achbar wil wel voorkomen dat mensen sterven op straat. Voor de meest kwetsbaren die nu in de opvang zitten, is hij daarom op zoek naar een oplossing. De gemeente kan deze groep na 1 januari echter niets meer bieden, geeft de wethouder toe. Hooguit kan het Leger des Heils en een straatarts hen in de gaten houden.
Mensenrechten
„Een stem op D66 is een stem op Leefbaar Rotterdam gebleken”, schamperde PvdA-raadslid Merel Vogelaar. Die partij is blij dat de opvang dichtgaat. „De LVV staat symbool voor falend asielbeleid”, zei fractievoorzitter Simon Ceulemans. Ook de VVD en Forum voor Democratie staan achter de keuze voor sluiting.
ChristenUnie-raadslid Tjalling Vonk noemde het besluit „moreel door de bodem en juridisch onjuist”. Hij constateerde dat er in de raad brede steun is voor het behoud van de opvang, maar dat een meerderheid toch voor sluiting stemt. Hij sloot daarmee aan bij de ombudsman van Rotterdam-Rijnmond, die maandag stelde dat het besluit om de bekostiging voor bed, bad en brood te beëindigen in strijd is met de mensenrechten .
CDA’er René Segers-Hoogendoorn vond de huidige voorziening al de morele ondergrens van menswaardigheid. Hij vermoedt dat de kosten voor de gevolgen hoger zullen uitvallen dan het bekostigen van de opvang door de gemeente.
Burgemeester Carola Schouten moest de vergadering tot twee keer toe schorsen omdat mensen op de publieke tribune schreeuwend hun ongenoegen uitten. Daarna besloot ze de tribune te sluiten voor belangstellenden.