PolitiekPrinsjesdag
Bezuiniging giftenaftrek grotendeels van tafel

Het kabinet trekt bij nader inzien de bezuiniging op de giftenaftrek voor het overgrote deel in. Burgers die geven aan een goed doel houden hetzelfde belastingvoordeel als ze gewend waren.

De omgeving van de Koninklijke Schouwburg wordt gereed gemaakt voor de viering van Prinsjesdag. beeld ANP, JEROEN JUMELET
De omgeving van de Koninklijke Schouwburg wordt gereed gemaakt voor de viering van Prinsjesdag. beeld ANP, JEROEN JUMELET

Dat staat in het Belastingplan dat op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, melden betrokkenen.

Het kabinet heeft besloten bij nader inzien de giftenaftrek voor burgers ongemoeid te laten. Voor hen verandert er niets. Daarmee vervalt de besparing op de giftenaftrek voor het overgrote deel. Het kost de regering 189 miljoen euro om de giftenaftrek voor burgers overeind te houden.

Burgers die gebruikmaken van de regeling voor ”periodieke giften” kunnen dat eveneens blijven doen zoals ze gewend waren. Wie zijn gift in een overeenkomst vastlegt en ten minste vijf jaar hetzelfde bedrag geeft, krijgt meer belastingvoordeel. Ook deze regeling wilde het nieuwe kabinet schrappen, maar dat is van de baan.

Het oorspronkelijke plan van het kabinet was om de giftenaftrek te halveren. PVV, VVD, NSC en BBB spraken in het hoofdlijnenakkoord af om 250 miljoen euro te besparen op de fiscale aftrekpost. Per 1 januari 2025 zou de eerste stap gezet worden.

Bedrijven

De afspraak uit het hoofdlijnenakkoord blijft voor een deel staan. De resterende versobering van 61 miljoen euro wordt ingevuld door de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting te schrappen. Per 1 januari 2025 verdwijnt dit fiscaal voordeel voor bedrijven. Bedrijven kunnen op dit moment nog vijftig procent van de winst aan giften aftrekken, tot maximaal 100.000 euro.

„Volgens het kabinet is de giftenaftrek voor bedrijven overbodig”

Ook betekent het schrappen van de giftenaftrek voor bedrijven dat geven aan een goed doel wordt gezien als verkapte winstuitdeling aan de aandeelhouder. Daarover moet dividendbelasting worden betaald en inkomstenbelasting in box 2.

Het kabinet motiveert het schrappen van de giftenaftrek voor bedrijven door te stellen dat de regeling „overbodig” is. Ook zou de regeling het belastingstelsel „onnodig ingewikkeld” maken. Verder verwijst de regering naar een recente evaluatie van de giftenaftrek. Daarin wordt geconcludeerd dat de regeling „niet doelmatig” is: ook als de overheid minder belastingvoordeel zou geven, zou het aantal giften niet teruglopen.

Protest

Met het besluit om de bezuiniging op de giftenaftrek grotendeels in te trekken, komt het kabinet de oppositie tegemoet. Vrijwel de voltallige oppositie −zowel GL/PvdA, D66 en JA21 als CDA, SGP en ChristenUnie− tekende protest aan tegen de maatregel.

SGP en ChristenUnie waarschuwden de regering dat ze vanwege de bezuiniging op de giftenaftrek in het najaar tegen het Belastingplan wilden stemmen. Daardoor zouden de fiscale voornemens van het kabinet in de Eerste Kamer kunnen stranden. De regeringspartijen hebben geen meerderheid in de Senaat.

Ook maatschappelijk wekte de versobering van de giftenaftrek weerstand. Tal van goede doelen ondertekenden de petitie ”Red de giftenaftrek” die werd opgestart door CU-Kamerlid Pieter Grinwis. Goede doelen vreesden tientallen miljoenen euro’s aan giften mis te lopen.

Minister Heinen (Financiën) overhandigt dinsdagmiddag de Prinsjesdagstukken aan Tweede Kamervoorzitter Bosma. Woensdag en donderdag volgen de Algemene Politieke Beschouwingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer