Binnenland

Vrijspraak voor witwassen panden op Amsterdamse Wallen

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 66-jarige Marcel Kaatee vrijgesproken van het witwassen van een aantal panden op de Amsterdamse Wallen.

ANP
11 November 2024 13:59Gewijzigd op 11 November 2024 14:29

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat Kaatee een stroman van Willem Holleeder is geweest, zoals het Openbaar Ministerie heeft gesteld. Holleeder zou de feitelijke eigenaar zijn geweest van de panden, maar de rechtbank vindt dat niet bewezen.

Het OM had achttien maanden cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Volgens justitie zijn er voor de financiering van de panden twee criminele geldstromen gebruikt, waaronder de nooit teruggevonden miljoenen losgeld van de Heinekenontvoering (1983). Kaatee heeft altijd ontkend. Hij werkt al decennia op de Wallen, exploiteerde er onder meer twee gokhallen, en werd in 2002 eigenaar van de panden.

De vrijspraak is een voorlopig slotakkoord aan een al jaren slepende kwestie. „Het dossier beslaat ruim veertig jaar Amsterdamse geschiedenis”, merkte de rechtbankvoorzitter tijdens het proces begin oktober op. Behalve de strafrechtelijke vervolging is Kaatee ook in andere gerechtelijke en bestuurlijke procedures verwikkeld geraakt. Hij heeft een website waarop hij zijn lotgevallen uitvoerig toelicht en becommentarieert.

Het OM vervolgde Kaatee eerder (vanaf 2006) op basis van een bijna gelijkluidende aanklacht. Hij stond toen samen met onder anderen Holleeder terecht, die werd verdacht van het afpersen van een aantal zakenlieden. Holleeder werd veroordeeld, Kaatee werd vrijgesproken. Justitie breidde de periode waarin Kaatee zich schuldig zou hebben gemaakt aan witwassen uit in een nieuwe tenlastelegging, voor de zaak waarin de rechtbank nu uitspraak heeft gedaan.

In het strafrechtelijk onderzoek legden onder anderen Holleeder en zijn zus Astrid voor Kaatee belastende verklaringen af als getuige. De „bewijswaarde” van die verklaringen is volgens de rechtbank „beperkt” en hun conclusies worden „niet onderbouwd”.

Holleeder is inmiddels veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het geven van opdrachten voor liquidaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer