DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump
Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), donderdag tijdens een interview met studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
De komende jaren voorziet Knot meer geopolitieke risico’s en die leiden tot meer onderlinge verdeeldheid. Een van de risico’s is de uitkomst van de verkiezingen in de VS. Hoe dit precies uitpakt voor Europa, is volgens hem nog niet te zeggen. Hij wijst erop dat Trump importtarieven voor producten buiten de VS heeft aangekondigd toen hij nog presidentskandidaat was. „Dat zal een nieuwe reeks risico’s met zich meebrengen, zoals een negatieve invloed op de productiviteitsgroei”, zegt de DNB-president over die maatregel. Van productiviteitsgroei is sprake wanneer met dezelfde hoeveelheid arbeid en middelen meer wordt geproduceerd. Als de VS daadwerkelijk importtarieven invoeren, moeten Europese bedrijven meer betalen om hun producten naar de VS te exporteren.
Ook klimaatbeleid maken en uitvoeren kan volgens Knot moeilijker worden. „Klimaatverandering tegengaan is een stuk makkelijker als er minder verdeeldheid is.”
De DNB-president is niet de enige die zich zorgen maakt over het beleid van Trump. Zo heeft Luis de Guindos, vicepresident van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn zorgen geuit over de gevolgen van Trumps plannen voor heffingen. Die kunnen volgens hem de wereldhandel verstoren. De Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau vreest dat de importheffingen kunnen leiden tot een handelsconflict tussen de VS en bijvoorbeeld China en de Europese Unie. Knot zit namens Nederland bij de ECB.
Ondanks de risico’s die Knot opnoemt, is hij voorzichtig positief over zijn verwachtingen voor de economie van de eurozone. Die noemt hij „niet zo slecht als sommigen geloven, maar ook niet heel geweldig”. „De reële inkomens stijgen en consumenten hebben veel spaargeld. Als je dit bij elkaar optelt, zou er snel herstel moeten plaatsvinden.” Zorgen bijvoorbeeld de politiek en handel remmen volgens hem waarschijnlijk wel tijdelijk de consumptie af.
Verder verwacht hij dat Nederland later dan de gehele eurozone op het inflatiedoel van 2 procent zal komen. De eurozone haalt dit doel in 2025, maar Nederland pas in 2026 of 2027, denkt hij.