Binnenland
Kamer teleurgesteld over trage aanpak van problemen in basiszorg

De oppositie in de Tweede Kamer is diep teleurgesteld over het uitblijven van nieuwe plannen of maatregelen om de problemen aan te pakken waar huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten tegenaan lopen. Ook de coalitiepartijen drongen aan op een meer proactieve en concrete houding van zorgminister Fleur Agema en staatssecretaris Vicky Maeijer. CDA-Kamerlid Harmen Krul verweet hun dat ze de „riedeltjes herhalen” van hun voorgangers, terwijl Agema en Maeijer dat gevoel destijds als Kamerlid zelf ook al hadden, hield hij de twee PVV-bewindslieden voor.

ANP
7 November 2024 14:36Gewijzigd op 7 November 2024 15:16

GroenLinks-PvdA, CDA, SP en ChristenUnie drongen aan op meer actie om het tekort aan huisartsen en tandartsen aan te pakken, omdat dit komende jaren verder kan oplopen. Het is moeilijk voor (jonge) huisartsen om een eigen praktijk te beginnen. De huisvesting is lastig omdat er amper goede locaties zijn en er allerlei financiële obstakels zijn. Ook de tarieven zouden niet meer voldoen, zeker niet voor fysiotherapeuten. Velen stoppen voortijdig met hun praktijk, omdat het financieel niet meer te bolwerken is, zo benadrukten meerdere partijen. Mirjam Bikker van de ChristenUnie hoorde vooral „kan niet, wil niet of het komt later”, vatte ze het debat samen.

Agema begrijpt de frustratie zei ze, maar vraagt om geduld omdat het langer duurt om plannen concreet uit te werken. Begin volgend jaar zal ze de Kamer meer informatie geven over de aanpak. Het oplopende tekort aan werknemers in de zorg heeft ze tot een topprioriteit gemaakt, herhaalde ze. Veel profijt zal volgens haar komen uit innovatie op de werkvloer, waardoor zorgverleners meer tijd voor patiënten krijgen.

Veel verzet blijft er in de Kamer over private equity in de zorg, waarbij investeerders vooral uit zijn op snelle winsten. Een eerder breed gesteunde motie om te kijken wat het betekent als dit wordt afgeschaft, is nog niet uitgevoerd. De tegenstanders willen niet dat publiek zorggeld in commerciële zakken vloeit, terwijl de zorg zelf er niet beter van wordt. VVD en BBB zien wel het nut ervan, maar willen de excessen aanpakken.

Agema ziet ook voordelen van dit soort investeringen, maar zal de kwestie mede op aandringen van haar partijgenoot René Claassen preciezer uitzoeken. Volgens SP-leider Jimmy Dijk gaat het om een verbod op nieuwe private investeringen, en zouden de huidige langzaam moeten worden uitgefaseerd. Dat verraste Agema, die uitging van een verzoek tot een algemeen verbod.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer