God heeft ons land grote genade bewezen door ons land deze nieuwe president te schenken. Dat is de stemming bij veel –vooral witte– evangelicals in de VS na de klinkende verkiezingsoverwinning van Donald Trump.
„Let goed op: Trump is niet de echte overwinnaar. God is Degene Die in Zijn onmetelijke barmhartigheid jegens onze natie heeft gehandeld. God is Degene Die alle eer krijgt en alle lof verdient,” schrijft de calvinistische theoloog Owen Strachan, voorheen voorzitter van de Council on Biblical Manhood and Womanhood. „In Zijn geweldige vriendelijkheid en algemene genade heeft God ervoor gekozen om ons de veelvuldige wisselvalligheden van een Harris-regering te besparen. De grootheid van deze algemene genade in deze daad is bijna ongekend in de westerse geschiedenis.”
Strachan staat hierin bepaald niet alleen. De voormalige pastor van een megakerk, Mark Driscoll, schrijft op X : „God toonde vanavond zijn genade aan onze grote natie.” En de vooraanstaande evangelist Franklin Graham zegt dat „nu de redding van Amerika nabij is.”
Trump is niet de echte overwinnaar; God is Degene Die alle eer krijgt en alle lof verdient - Owen Strachan, calvinistische theoloog
De bekende baptist en christelijke opinieleider Albert Mohler prijst in een artikel in het christelijk magazine World de overwinningstoespraak die Donald Trump woensdag hield. Zijn oproep aan de Amerikanen om de verdeeldheid achter zich te laten en samen te werken aan een beter Amerika, is Mohler uit het hart gegrepen. Wel erkent hij dat Trump tijdens de campagne zelf „in veel duisterder woorden en met veel minder vriendelijkheid heeft gesproken.” Verder schrijft Mohler: „We hebben Donald Trump nodig om de geest van zijn woorden van vanochtend waar te maken. Hij heeft de kans om de geschiedenis te veranderen. Hij werd verkozen met grote hoop en verwachtingen en gigantische uitdagingen. Hij heeft vaak bewezen zelf zijn eigen ergste vijand te zijn. We hebben Donald Trump nodig om zo sterk te zijn als hij zichzelf ziet en om een staatsman te zijn die opgewassen is tegen deze veeleisende tijden. Als christenen is het nu onze taak om te bidden voor de verkozen president Trump en voor onze natie.”
Blijdschap
De blijdschap van veel witte evangelicals komt vooral voort uit angst voor en afkeer van de ethische koers die Harris wil varen. „Zij verzette zich tegen bijna alles wat goed is” en „wil terugkeren tot het heidendom,” stelt Owen Strachan.
John Howerton, pastor van Lakepoint Chrurch in Texas is naast dankbaar voor de winst van Trump, echter ook bezorgd. Hij roept op tot gebed, want „we kozen Jehu (een gebrekkige leider die een groter kwaad versloeg) en niet Josia (een rechtvaardige leider die een nationale opleving leidde). Dat brengt risico’s met zich mee.” In een telefonische toelichting zegt Howerton: „Evangelicals moeten nu niet doen alsof deze Jehu een Josia is. Zij moeten bidden niet in die valkuil terecht te komen.”
Tegenover de opgetogen reacties van witte evangelicals staat de zorg van zwarte voorgangers. Bisschop Talbert Swam, voorzitter van de evangelicale organisatie die ijvert voor burgerrechten is bezorgd. „De verkiezing van Donald Trump bedreigt de met moeite verworven rechten van gemarginaliseerde gemeenschappen. Onder zijn leiderschap lopen we het risico op tegenslagen voor zwarte Amerikanen, immigranten, vrouwen en gehandicapten. Zijn beleid wortelt in onverdraagzaamheid en uitsluiting."
De zwarte predikant van de Cornerstone Baptist Church in Arlington, Dwight McKissic, deelt die zorg. „Maar,” zegt hij, „God regeert nog steeds en daarin vind ik mijn vrede en vreugde.”