Klimaatonderzoeker Pieter Pauw van Instituut Clingendael noemt de verkiezingswinst van Donald Trump „desastreus” voor het klimaat. „Ik ben als klimaatwetenschapper wel gewend te incasseren en nog lichtpuntjes te zien, maar nu ben ik radeloos”, zegt hij.
Pauw ziet zowel internationaal als voor de VS zelf negatieve gevolgen. „Trump zal weer uit het klimaatakkoord stappen. Internationaal zijn ze met stomheid geslagen hoe ze zonder Amerika verder moeten. Hoe moet dat als de grootste historische vervuiler niet meer meedoet?”
In het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 hebben bijna tweehonderd landen afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 (en maximaal 2) graden door de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Tijdens zijn eerste ambtstermijn kondigde president Trump aan met ingang van november 2020 uit het akkoord te stappen, waarna zijn opvolger Joe Biden zich begin 2021 weer aansloot.
De klimaatorganisatie van de VN, UNFCCC, stelde vorige maand dat de klimaatplannen van landen „mijlen achterlopen op wat nodig is om te voorkomen dat de opwarming van de aarde elke economie verlamt en miljarden levens en bestaansmiddelen in elk land verwoest”. Pauw beaamt dat. „De klimaatambities zouden flink moeten worden opgeschroefd.” Maar de verkiezingswinst van Trump en zijn verwachte afhaken uit het klimaatakkoord „zetten hier een streep doorheen”.
Het afgesproken maximum van 1,5 graad opwarming is onder Trump niet meer haalbaar, stelt Pauw. „Berekeningen laten zien dat het schrappen van klimaatbeleid door Trump tot 4 miljard ton aan extra CO2-uitstoot leidt. Dat is evenveel als EU en Japan samen in één jaar uitstoten”. Bij de komende VN-klimaatconferentie COP 29 in Bakoe zullen de VS er nog wel bij zijn. „Maar dat is dan nog de delegatie van Biden.”
Ook op nationaal niveau voorziet Pauw dat Donald Trump schadelijk beleid zal gaan voeren. „Trump vindt klimaat onzin. Hij wil juist flink meer olie en gas opboren, dat was de rode draad in zijn campagne. Wetenschappers vinden dat onverstandig en zetten in op zon en wind, maar hij wil terug naar datgene waar Amerika groot mee is geworden.”
De klimaatwetenschapper noemt dat economisch onverstandig: „De vraag naar olie en kolen gaat dalen, energie uit zon en wind is de toekomst. China wordt de lachende derde: dat land zet vol in op zon, wind en elektrische auto’s.”