Met Trumps winst in North Carolina moet de Harris-campagne zoeken naar lichtpuntjes. De strijd is echter nog niet beslist.
De stemmen worden nog geteld en de uitslag staat nog niet vast, maar de schrik zit er bij de Harris-campagne goed in. Donald Trump gaat op het moment van schrijven aan de leiding in zes van de zeven swingstates. Zet deze trend door, dan mag de Republikein zich opmaken voor een terugkeer naar het Witte Huis. The Donald rekent inmiddels op een overwinning, verschillende voorspellingsmodellen schatten die kans rond de 85 procent.
De afgelopen weken stonden Harris en Trump nek-aan-nek in de peilingen en was het onmogelijk te voorspellen wie er als winnaar uit de bus zou komen. Al vroeg in de nacht werd duidelijk dat de Republikein in swingstaten Georgia en North Carolina beter presteerde dan vier jaar geleden. Biden won toen nipt in Georgia, Trump wist North Carolina ternauwernood te winnen. In 2024 scoort de Republikein beter in beide staten. North Carolina heeft hij inmiddels gewonnen met zo’n 3,5 procent verschil en Georgia volgens CNN met zo’n 2,5 procent. Arizona neigt ook duidelijk naar Trump, waar hij met de helft van de stemmen geteld een voorsprong van zo’n 5 procent heeft.
De Democraten hielden rekening met een verlies in deze staten. Zij wisten dat Harris genoeg zou hebben aan een overwinning in Michigan, Pennsylvania en Wisconsin. Maar in deze zogeheten Blauwe Muur zijn inmiddels flinke bressen geslagen. Trump gaat in alle drie de staten aan de leiding en heeft volgens het voorspellingsmodel van The New York Times zo’n 70 procent kans om deze staten allemaal te winnen. De Republikein heeft waarschijnlijk aan één van de drie al genoeg om herkozen te worden als president. Harris’ campagnemanager Jen O’Malley mailde vannacht aan haar medewerkers dat ze een goed gevoel had over hun kansen in de Blauwe Muur, maar de cijfers zijn duidelijk in het nadeel van de Democrate.
Meer Latino’s kiezen voor Trump
Een belangrijke verschuiving ten opzichte van vier jaar geleden is dat Trump veel beter presteert bij Spaanstalige kiezers. Van de zogeheten Latino’s gaf 32 procent zijn steun aan de Republikein in 2020. Uit een exitpoll van Emerson blijkt echter dat 45 procent van hen zich nu achter Trump heeft geschaard. Dit is opvallend omdat de voormalig president afgelopen week nog veel kritiek kreeg uit deze hoek nadat op zijn campagnebijeenkomst Puerto Rico een ”eiland van drijvend afval” was genoemd. Een deel van de Latino’s is afkomstig uit dit land. Het weerhield veel mensen uit deze groeiende bevolkingsgroep er echter niet van om een stem op Trump uit te brengen. In 2012 waren de Republikeinen nog bezorgd dat ze de Latino’s niet aan zich zouden kunnen binden. Meer dan 70 procent stemde toen op Barack Obama.
De Democraten hebben inmiddels aangegeven dat zij verwachten dat er pas in de loop van morgen op z’n vroegst duidelijkheid is over de opvolger van Joe Biden. Het is echter ondenkbaar dat zij dan een goede nacht zullen hebben. De strijd is nog niet gestreden, maar er moet snel iets veranderen in de uitslagen wil Kamala Harris Donald Trump alsnog kunnen verslaan.
Republikeinse senaat
Daarnaast is er nog meer slecht nieuws voor de Democraten. In de Senaat raken zij na vier jaar hun meerderheid kwijt. De Democraten hielden hier al rekening mee, maar desondanks is het een tegenvaller. Het is voorlopig onduidelijk welke partij de grootste wordt in het Huis van Afgevaardigden. Mocht Donald Trump opnieuw tot president gekozen worden, dan zullen de Democraten erop gebrand zijn hier de meerderheid behalen. Wanneer de Republikeinen zowel het presidentschap als het Congres in handen krijgen, kan Trump de komende twee jaar zonder veel tegenstand zijn plannen door het Amerikaanse parlement loodsen.