Ichthusgemeente Nunspeet (CGK) neemt gebouw in gebruik, en ander plaatselijk kerknieuws
Ook plaatselijk is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Cgk Nunspeet
De christelijke gereformeerde kerk (cgk) Ichthus in Nunspeet heeft een pand in het centrum van Nunspeet in gebruik genomen voor haar kerkelijke activiteiten.
De gemeente Ichthus, in 2016 geïnstitueerd als tweede cgk in Nunspeet, blijft voor haar erediensten en een aantal activiteiten gebruikmaken van de Driestwegkerk van de protestantse gemeente. Voor onder meer verenigingswerk, Bijbelstudiekringen en kerkenraadsvergaderingen was echter behoefte aan een eigen ruimte in Nunspeet. Die werd gevonden in een voormalige hypotheekshop, die de afgelopen maanden door gemeenteleden is opgeknapt.
Het pand is De Verbinding genoemd. „Deze naam, aangedragen door een gemeentelid, verwoordt ook het doel en de missie van het pand: mensen met elkaar in verbinding brengen”, zegt scriba Rolf Diepeveen. Dat reikt verder dan de eigen circa 650 gemeenteleden. „We willen, heel laagdrempelig, ook verbinding met het dorp Nunspeet. Als we aanwezig zijn, staat de deur open voor mensen die even willen binnenlopen voor bijvoorbeeld een kop koffie.”
Brand Haarlem
Bij de Shelterkerk aan de Eksterlaan in Haarlem heeft vrijdagavond een brand gewoed. De brand woedde aan de buitenzijde, aan de achterkant van het gebouw.
Dat meldt onder meer het Haarlems Dagblad . Volgens de krant waren er vrijdagavond twintig mensen aanwezig in de kerk toen ze ineens een brandgeur roken. Zij konden het pand veilig verlaten. Bij de brand kwam veel rook vrij. Brandweerlieden rukten met veel materieel uit. Ook werd een hoogwerker ingezet.
In het kerkgebouw komt een evangelische gemeente samen. Senior voorganger Walfried Giltjes van Shelter Haarlem zei zaterdagochtend desgevraagd dat er vrijdagavond een groep muzikanten in de kerk aanwezig was, die de rookontwikkeling waarnamen. De muzikanten zagen later dat er „een stapel brandende kranten tegen de gevel aan op het dak lag”. De politie onderzoekt de zaak.
De schade valt „gelukkig heel erg mee”, aldus Giltjes. „Er is wat dakbedekking stukgegaan. Die schade is met een kleine reparatie te verhelpen. Er is geen brand geweest in het gebouw. Bij het blussen is alleen wat water in de kerk terechtgekomen.”
De dienst van Shelter Haarlem kon zondagochtend gewoon doorgaan in het eigen kerkgebouw.
Sint Michaelkerk Zuidschermer
De gemeente Alkmaar gaat de Sint Michaelkerk in Zuidschermer niet aankopen. In een unaniem aangenomen motie (”Red het dorpshart van Zuidschermer”) vroeg de gemeenteraad in juli om een onderzoek of de kerk en bijbehorende gronden onder de Wet voorkeursrecht gemeenten zouden kunnen worden geplaatst. De gemeente zou dan het eerste recht van koop hebben.
„De gemeente is geen horecabaas of pandjesbaas, maar moet wel als hoeder van leefbaarheid van de dorpen gezien worden”, aldus de motie. „Elk dorp heeft behoefte aan een levendig dorpshart. Horeca levert hier een essentiële bijdrage aan. Projectontwikkelaars hebben het belang van een dorpshart niet altijd helder.”
De lokale stichting Dorpsgezicht Zuidschermer kan volgens de gemeenteraad een geschikte gesprekspartner zijn voor (her)bestemming en gebruik van kerk en horecazaak.
Het rooms-katholieke bisdom Haarlem overweegt de Michaelkerk te verkopen. De kerk is ook de huisbaas van het enige horecabedrijf in Zuidschermer, naast de kerk. Volgens burgemeester en wethouders past aankoop niet in het gemeentelijk beleid. De gemeentelijke kerkenvisie sluit individuele bijdragen of aankopen uit. Aankoop van de kerk schept bovendien een precedent dat de gemeente zich ook over andere lege kerken zou moeten ontfermen, aldus het college. Het wil wel ondersteuning bieden in gesprekken die al worden gevoerd om het dorpshart voor de leefbaarheid te behouden. Dorpsgezicht Zuidschermer hoopt nu de kerk voor een „vriendenprijsje” te kunnen kopen.
Appartementen Tricht
De gemeenteraad van West Betuwe heeft unaniem een positief advies afgegeven voor de bouw van zes appartementen in het voormalige kerkgebouw van de gereformeerde gemeente (gg) in Tricht. De kerk is nu in gebruik als kantoor.
„Het project past in de woningbouwprogrammering. Het plan is een passende invulling waardoor het kerkgebouw behouden kan blijven en er sprake is van een duurzaam toekomstperspectief”, stelden burgemeester en wethouders in het aangenomen raadsvoorstel. De zes koopappartementen „in het betaalbare middensegment” zijn geschikt voor starters en ouderen. Het bijgebouw wordt gesloopt om plaats te maken voor parkeerplaatsen en bergingen.
Het kerkgebouw is in 1934 gebouwd. Er werden kerkdiensten gehouden tot 1969. In dat jaar verhuisde de gg Tricht-Geldermalsen naar een nieuwe kerk in Geldermalsen.
Scheepjeskerk Hazerswoude
De rooms-katholieke Bernarduskerk in Hazerswoude-Rijndijk is met de bijbehorende pastorie overgedragen aan de plaatselijke Stichting Scheepjeskerk. In juni werd de laatste eredienst gehouden.
De ovale kerkzaal en de multifunctionele nevenruimten zijn beschikbaar voor culturele en maatschappelijke activiteiten, zoals concerten, lezingen, ontmoetingen en tentoonstellingen. Die zullen vooral gericht zijn op de buurtschap Groenendijk en omgeving, aldus de stichting.
In de al jaren leegstaande pastorie komen negen appartementen. Naast de pastorie worden ten minste nog eens zestien woningen gebouwd. De socialehuurappartementen zijn bedoeld voor jongeren die net beginnen met werken, „zodat ze gewoon in hun vertrouwde buurt kunnen blijven wonen”. Met de inkomsten wil de stichting het complete kerkensemble in stand houden.
De langs de Oude Rijn staande Bernarduskerk, een eenbeukige neogotische kerk, werd in 1855 gebouwd. Ze heeft de bijnaam Scheepjeskerk, omdat de windvaan op de toren de vorm van een schip heeft.
Parochiecentrum Zutphen
De rooms-katholieke parochie Twaalf Apostelen in de Achterhoek is al jaren bezig met een groot inkrimpingsproces. Veel parochiekerken zijn al gesloten of worden binnenkort gesloten. De Janskerk in Zutphen moet de hoofdkerk van de parochie worden. Daarom moet op de parkeerplaats naast de Janskerk een nieuw parochiecentrum komen. Maar dat laatste plan heeft de burgerlijke gemeente afgekeurd. Dat meldt dagblad De Stentor.
Buurtbewoners vinden de nieuwbouw een verminking van de kerk en van de omgeving. Ze vinden het parochiecentrum een blokkendoos, niet passend in de stedelijke omgeving. De parochie heeft wel een nieuw bestuurscentrum nodig, want de Emmanuelkerk waar de kantoren nu zijn gehuisvest staat te koop. Het parochiebestuur beraadt zich.