Klijnsma ziet zonder spreidingswet niet alle opvangplekken komen
Intrekken van de spreidingswet zorgt er volgens Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, voor dat de basis onder de opvangplannen vandaan wordt getrokken. „Het lijkt me niet reëel dat al die opvangplekken er dan komen”, denkt ze.
Provincies dienden vrijdag plannen in waardoor er 1 juli 2025 duizenden opvangplaatsen voor asielzoekers zijn in gemeenten. Minister Marjolein Faber (Asiel) wil de spreidingswet zo snel mogelijk intrekken. Klijnsma wil doorpakken met de opvangplannen. „Gemeenten weten nu precies wat er van ze wordt verwacht. En ze doen het. Ze voeren de wet uit. Als de spreidingswet niet meer geldt, kunnen ze zeggen dat ze niet meer een bepaald aantal plaatsen hoeven te regelen.”
In Drenthe komen de gevraagde opvangplekken er sowieso. Klijnsma: „Mijn burgemeesters gaan die plekken realiseren. Wij laten elkaar niet in de steek. Of dat in heel Nederland zo is, weet ik niet.”
Zonder de verdeling in de spreidingswet wordt het „onhelder”, vreest Klijnsma die namens de provincies aan de landelijke overlegtafel asiel zit. „De minister kan dan geen regie meer voeren.” Wat er gebeurt met contracten die zijn getekend voor gebouwen en grond, weet ze niet. Voor de grootschalige opvanglocaties die de minister ervoor in de plaats wil, ziet de oud-staatssecretaris van Sociale Zaken geen animo. „Ik heb nog geen gemeente gehoord die zich daarvoor gaat melden.”
„Voor de spreidingswet er was moest staatssecretaris Eric van der Burg gemeenten bellen voor noodopvang op asielboten, in sporthallen en hotels. We moeten af van die noodopvang. Die zorgt voor onrust bij omwonenden, is duur en zo moeten we ook niet met vluchtelingen omgaan”, vindt Klijnsma.
Nu de opvangplannen zijn ingediend, is het wachten op de reactie van de minister. Voor het einde van het jaar horen de gemeenten meer. Klijnsma: „Ik las dat de minister de wet uitvoert. Ze gaat de plannen bekijken en ze weet dan welke gemeenten nog een extra stimulans nodig hebben.”