Chiptoeleverancier ASMI haalt meer orders binnen door opkomst AI
De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft in het derde kwartaal meer nieuwe orders ontvangen. Het bedrijf profiteerde van een toegenomen vraag naar technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). ASMI maakt onder meer systemen voor het bewerken van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.
AI blijft de belangrijkste markt van de halfgeleiderindustrie, aldus topman Hichem M’Saad. „AI zorgt voor een grotere vraag naar de meest geavanceerde apparaten”, voegt hij daaraan toe. Het herstel in andere markten, zoals pc’s en smartphones, verloopt volgens hem nog steeds langzaam. De vraag vanuit onder meer autofabrikanten neemt nog steeds af.
De nieuwe orders waren bij elkaar goed voor 815,3 miljoen euro, een stijging van 30 procent vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar. De omzet van de chiptoeleverancier steeg daarnaast met ruim een kwart tot 778,6 miljoen euro. Onderaan de streep hield ASMI bijna 128 miljoen euro over. Dat is wel minder dan de 129,6 miljoen euro winst een jaar eerder en de 159 miljoen euro die in het tweede kwartaal dit jaar in de boeken ging.
De resultaten zijn beter dan verwacht volgens persbureau Bloomberg. Kenners hadden in doorsnee gerekend op 768,2 miljoen euro aan nieuwe orders en 764,1 miljoen euro omzet.
De verkopen en orders in China zijn eveneens iets beter uitgevallen dan het bedrijf zelf had voorzien, valt uit de toelichting van de topman op te maken. ASMI denkt wel dat de verkopen in China komende kwartalen steeds verder teruglopen. In de tweede helft van dit jaar zullen de verkopen in China lager zijn dan in de eerste zes maanden en in de eerste helft van 2025 „enigszins lager” dan de laatste zes maanden van 2024.
In het huidige kwartaal verwacht ASMI een omzet van 770 miljoen tot 810 miljoen euro. In de tweede helft van dit jaar moet de omzet stijgen met iets meer dan 15 procent ten opzichte van de eerste jaarhelft. Over heel 2024 denkt de chiptoeleverancier 10 procent meer omzet te boeken vergeleken met 2023.