Raad van State kritisch op wet betaald rouwverlof
De Raad van State heeft een kritisch advies uitgebracht over de wet rouwverlof van SGP, CDA en ChristenUnie. Volgens de Raad kan de wet in de huidige vorm niet door de Tweede Kamer worden behandeld.
Dat concludeert de Raad van State in een maandag gepubliceerd advies over het wetsvoorstel van de christelijke partijen.
Een wettelijk vastgelegd recht op rouwverlof „voorziet in een behoefte”, maar maakt het verlofstelsel tegelijkertijd ingewikkelder, schrijft de Raad van State. De voorgestelde nieuwe regeling, bedoeld voor ouders met minderjarige kinderen die hun partner of een kind verliezen, staat volgens de belangrijkste raadgever van kabinet en parlement op gespannen voet met een recent advies van de Sociaal-Economische Raad. Die stelde dat juist een vereenvoudiging nodig is van het huidige „oerwoud aan verlofregelingen”.
De Raad van State zet ook vraagtekens bij de keuze van de christelijke partijen om het rouwverlof alleen te laten gelden voor sterfgevallen binnen gezinnen met minderjarige kinderen. „Hoe rouw wordt ervaren, is niet af te bakenen en ook in andere situaties kan er een terechte behoefte zijn aan rouwverlof. Al was het maar om ook praktische zaken te kunnen regelen.”
Ook de voorgestelde minimumduur van het verlof −een volle werkweek− roept vragen op. Rouwverlof vraagt om maatwerk, meent de Raad van State. Werkgevers gaan in de praktijk „meestal coulant en begripvol” om met rouwende werknemers. Het stellen van een minimumnorm kan er juist toe leiden dat die flexibiliteit verdwijnt, aldus het advies.
Polder
In de wet rouwverlof erkennen de christelijke partijen dat hun initiatief op gespannen voet staat met de wens van werkgevers en politiek om het verlofstelsel te vereenvoudigen. De partijen brengen daartegenin dat zij vinden dat het invoeren van wettelijk rouwverlof niet te lang mag duren. De gesprekken in de polder over een nieuw verlofstelsel zullen volgens de partijen „een omvangrijke periode in beslag nemen”, terwijl „verbetering van de positie van rouwende werknemers nu geboden is”.
SGP, CDA en ChristenUnie willen met de wet-rouwverlof werknemers het recht geven op vijf dagen extra betaald verlof. Deze verlofdagen kunnen worden opgenomen in de periode tussen de begrafenis en maximaal een jaar na overlijden. Niet iedere werknemer krijgt bij een overlijden in zijn omgeving recht op rouwverlof. De christelijke partijen beperken de doelgroep tot werknemers van wie een partner of minderjarig kind overlijdt.
Het is nu aan de christelijke partijen om met een reactie te komen op het advies van de Raad om daarna de behandeling in de Tweede Kamer te vervolgen.