Buitenland
EU-commissievoorzitter belooft Zuid-Korea blijvende samenwerking

De Europese Unie zal de samenwerking met Zuid-Korea en andere gelijkgezinde landen in Oost-Azië van harte blijven ondersteunen, heeft Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd na een telefoongesprek met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol.

ANP

Het gesprek volgt op de bevestiging door de NAVO dat Rusland Noord-Koreaanse militairen inzet tegen Oekraïne in de Russische grensregio Koersk.

De EU en Zuid-Korea bespreken nu al periodiek gemeenschappelijke belangen en kondigden in mei 2023 een gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiepartnerschap aan. „De start van dit partnerschap komt precies op tijd en de logica ervan is belangrijker dan ooit tevoren”, aldus Von der Leyen in een verklaring na het gevoerde telefoongesprek.

Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog altijd met elkaar in oorlog na een in de jaren vijftig gevoerde oorlog. Het langdurige staakt-het-vuren tussen de landen wordt ernstig ondermijnd door de nauwe en openlijke militaire samenwerking tussen Noord-Korea en Rusland, zei NAVO-chef Mark Rutte op maandag. Zuid-Korea is juist een partner van de NAVO en van Oekraïne.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer