Binnenland
Man (78) blijft vastzitten voor doden 72-jarige echtgenote Delft

De 78-jarige Harry van S. blijft vastzitten voor het doden van zijn vrouw in Delft. Dit heeft de rechtbank in Den Haag besloten. De man zou volgens het Openbaar Ministerie de mond van zijn echtgenote hebben afgeplakt en haar de adem via de neus hebben ontnomen tot ze stierf. De man vertelde de rechters maandag dat hij dit deed op haar verzoek.

ANP

Het OM verdenkt Van S. in eerste instantie van moord en in tweede instantie van levensbeëindiging op verzoek. Dat zou zijn gebeurd tussen 19 en 22 juli van dit jaar. Het lichaam van de vrouw werd op maandag 22 juli gevonden in de woning van het echtpaar aan de César Franckstraat in de wijk Buitenhof-Noord in Delft.

Sindsdien zit de man in voorarrest. Dinsdag diende in de rechtbank in Den Haag de eerste openbare zitting over de zaak, waar zijn advocaat vroeg de man voorlopig vrij te laten, zodat hij de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak in vrijheid kan afwachten. De rechtbank wees het verzoek af. „Het ziet ernaar uit dat u actieve handelingen hebt verricht die hebben bijgedragen aan het overlijden van uw echtgenote”, zei de voorzitter van de rechtbank. „Uw vrijlating zou tot onbegrip leiden in de maatschappij.”

„Mijn cliënt heeft een verklaring afgelegd over zijn handelen en zal de consequenties aanvaarden”, zei zijn advocaat in de rechtbank. Ze noemde het een bijzondere zaak. „Het is een levensdelict, maar de omstandigheden zijn bijzonder en die spelen zich af in de familiesfeer.”

De officier van justitie verzette zich tegen de voorlopige vrijlating van de man. „Je mag als burger niet zelf bepalen voor een ander wanneer het tijd is om te sterven”, zei ze. De politie sprak tijdens het onderzoek onder meer met familie van de vrouw en de buren. Zij verklaarden dat het niet goed ging met haar. „Maar concrete aanwijzingen dat ze wilde overlijden zijn er niet”, zei de aanklager.

De volgende zitting is op 23 januari. Dan is ook het persoonlijkheidsonderzoek naar de verdachte klaar. De rechtbank streeft ernaar daarna de zaak zo snel mogelijk inhoudelijk te behandelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer