Kerk & religieBrief van de directie
RD-actie voor Cuba gaat van start

U hebt het deze week vast voorbij zien komen: nieuws uit Cuba, waar een landelijke stroomstoring de bevolking langdurig in het donker zette. En er raasde een tropische orkaan die grote verwoestingen aanbracht. Ook kerkgebouwen werden zwaar beschadigd.

Cornell Heutink
Stroomstoring in Cuba. beeld AFP,  ADALBERTO ROQUE
Stroomstoring in Cuba. beeld AFP,  ADALBERTO ROQUE

De stroomstoring en die orkaan zijn het topje van de ijsberg van wat de Cubaanse bevolking aan tegenslag meemaakt. Zo zijn voedsel, brandstof en medicijnen er schaars en onbetaalbaar geworden.

Genoeg reden om een RD-actie voor Cuba te starten, zou je denken. Toch is het vooral de nood binnen de kerken die we met de RD-actie op het oog hebben. Want ook christenen gaan zwaar gebukt onder de voor Cuba ongekende nood. Wat hen daarbovenop raakt is de antichristelijke agressie van het autoritaire regime. Cuba geldt als een van de laatste landen waar het communisme de heersende ideologie is en staat daarmee op een lijn met Noord-Korea. Ook in Cuba dienen kerken aan de leiband van de staat te lopen. Maar hoe houd je het als voorganger vol wanneer de geheime dienst meeluistert tijdens de preek en geregeld op de stoep staat? Een van de projecten die we met de RD-actie steunen wil hier een antwoord op zijn. Het betreft een training van Open Doors die predikanten en ambtsdragers toerust om in zulke spannende situaties stand te houden.

U gaat de komende weken meer lezen over hoe nodig zo’n theologische opleiding is. En uiteraard komt u meer te weten over de andere projecten waarmee we christenen in Cuba willen bijstaan. Naast Open Doors zijn dit jaar de Spaanse Evangelische Zending, Bijzondere Noden en Woord in actie onze partners. We ondersteunen onder meer voedselhulp, het verstrekken van medicijnen, de zorg voor verpauperde ouderen en de aankoop van en verspreiding van Bijbels. Vooral dat laatste is juist nu van grote waarde. Want door de crisis zijn Cubanen geestelijk op zoek naar houvast en dan mag het niet zo zijn dat kerken bij gebrek aan Bijbels hen niet de weg naar het heil in Christus kunnen wijzen.

Meer dan genoeg reden dus om de RD-actie van dit seizoen van harte bij u aan te bevelen. Helpt u mee onze broeders en zusters in Cuba bij te staan in hun nood en verdrukking?

Mede namens hen: alvast hartelijk dank!

Cornell Heutink, directeur Erdee Media Groep

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
RD-actie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer