Expert noemt plan intrekken asielvergunning Syriërs zeer complex
Het intrekken van al verstrekte asielvergunningen van Syriërs uit veilig te verklaren gebieden in hun land, zoals het kabinet wil onderzoeken, is bijzonder ingewikkeld en bovendien enorm tijdrovend. Dat zegt Viola Bex-Reimert van de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in asielrecht en nationaliteitsrecht, in reactie op het vrijdag gepresenteerde idee. „En ik vraag me af hoeveel tijd je hierin moet steken als overheid voor hoeveel het oplevert. Er gaat natuurlijk ook over geprocedeerd worden, dus daar gaat ook veel tijd overheen.”
Iemand heeft een asielvergunning gekregen omdat na toetsing is vastgesteld dat het land waar de asielzoeker vandaan komt, niet veilig is, aldus Bex-Reimert. Maar als dat verandert, kan iemand wel worden teruggestuurd. Wil Nederland de vergunning intrekken, dan zal de staat moeten bewijzen dat iemand veilig terug kan. „En die bewijslast ligt heel hoog”, aldus de wetenschapper. Zo moet een land een goed werkend overheidsapparaat en basisgrondrechten als vrijheid van meningsuiting waarborgen.
„Maar we hebben het wel over Syrië”, zegt Bex-Reimert verbaasd over het plan. „Dat land ligt in puin. Hele delen zijn niet veilig simpelweg omdat steden zijn platgebombardeerd en weggevaagd.” Het kabinet is van plan delen van Syrië als veilig te bestempelen. Ook dat kan niet, haalt Bex-Reimert de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg begin deze maand aan. De wetenschapper zet dan ook grote vraagtekens bij de effectiviteit van de kabinetsplannen.