Binnenland
Burgemeester Schuiling zegt Groningen gedag „met liefde en dank”

Koen Schuiling heeft tijdens een bijzondere raadsvergadering afscheid genomen als burgemeester van Groningen. Hij deed dat onder meer met een videoboodschap, waarin hij zijn liefde en dank voor „de Stad en Ommelanden” uitsprak.

ANP

Het filmpje bevatte een aantal duidelijke verwijzingen naar de redenen waarom Schuiling opstapt. In zijn ontslagbrief aan de koning schreef hij dat de crisis bij het overvolle aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel en de afhandeling van de schade door gaswinning in de provincie iets in hem „heeft doen knakken wat niet eenvoudig herstelt”.

In de video zei hij dat het soms „voelt alsof iets wat ons zou moeten beschermen ons juist in gevaar brengt” en rept hij over het „nog altijd onbezweken Groningen tussen wankele of vreemde muren”, waarmee hij doelde op de aardbevingsschade en de rol van de overheid daarbij.

Ook sprak hij over „de vluchteling die wel aankwam, maar geen onderdak vond”. „De stad slaat een arm om wie kwetsbaar is en beschermt wat van waarde is.”

Schuiling eindigde zijn boodschap met een oproep. „In diep troebel water valt lastig te zien, maar toch geloof ik dat waarheid en rechtvaardigheid hier hun weg naar boven zullen vinden.”

Mirjam van ’t Veld (CDA) neemt de komende tijd waar als burgemeester van Groningen totdat een definitieve opvolger is gevonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer