Cultuur & boekenBoekrecensie
”Schaduwprins” van Henk Koesveld: een spannend jeugdboek over een onbekend stukje Franse Revolutie

De revolutie had Frankrijk vrijheid, gelijkheid en broederschap moeten brengen, maar kostte Lucs vader zijn benen en zijn moeder –zo goed als zeker– haar hoofd.

Pieter Beens

Het leven is daardoor niet gemakkelijk voor Luc uit ”Schaduwprins” van Henk Koesveld.  Hij probeert de kost bijeen te scharrelen door beeldjes van de Bastille te verkopen. Maar als hij een Engelse zakenman ontmoet die hem ruim betaalt voor informatie over Napoleon en zijn leger, verandert dat. De financiële problemen lijken voorbij, tot blijkt dat de zakenman een spion is. Door zijn toedoen belandt Luc in de gevangenis en lijkt hij zelfs slachtoffer van de guillotine te worden. Maar een onbekende groep mannen zorgt ervoor dat hij vrijkomt en als hulpje van Nicolas Conté –uitvinder van het grafietpotlood– mee mag wanneer Napoleon op expeditie gaat naar Egypte. Maar daar duikt de gewiekste spion ook op en Luc raakt verweven in een web van intriges. Hij moet kiezen: steunt hij Napoleon of helpt hij een dood gewaande prins in het zadel? Samen met zijn vriend Justin en de leuke dochter van de beul maakt hij een keus.

”Schaduwprins” is een spannend jeugdboek over een onbekend stukje Franse Revolutie. De belangrijkste les is dat het leven nooit zwart-wit is. „Tussen goed en fout zit een hele wereld”, aldus de beul. Koesveld werkt die gedachte goed uit en geeft meteen een lesje geschiedenis. Soms rijgt hij verschillende tijden en plaatsen te veel aaneen. Met iets meer oog voor de verhaallijn was het boek nog sterker geweest. Niettemin is dit weer een typische Koesveld met een verrassend einde.

Schaduwprins, Henk Koesveld; uitg. Den Hertog; 254 blz.; € 17,90

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer