Buitenland
Poetin binnenkort weer in gesprek met Erdogan over Zwarte Zee

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin voorgesteld weer te gaan overleggen over de mogelijkheden de Zwarte Zee veilig te maken voor vrachtschepen ondanks de oorlog aan de noordelijke oevers. Poetin zei vrijdag dat Erdogan hem deze week tijdens de top van de BRICS in Kazan (Rusland) voorstellen heeft overhandigd en dat hij die gaat bestuderen.

ANP

Poetin beklemtoonde dat zijn regering nooit heeft geweigerd dergelijke initiatieven te overwegen. VN-chef António Guterres heeft in Kazan ook met Poetin gesproken over de scheepvaart op de Zwarte Zee. De oorlogvoerende landen Oekraïne en Rusland zijn beide belangrijke exporteurs van onder meer graan en kunstmest en veel landen zijn van die export afhankelijk voor hun eigen voedselvoorziening.

Turkije en de Verenigde Naties regelden eerder al een deal met Oekraïne en Rusland, ook wel Zwarte Zee-graaninitiatief genoemd, voor veilig verkeer van vrachtschepen van Oekraïne naar de Turkse Bosporus en dan de wereldmarkten. Na een jaar zette Rusland in juli 2023 een punt achter die overeenkomst, omdat het vindt dat de eigen export van landbouwproducten door sancties ernstig wordt belemmerd, terwijl het met de deal wel meewerkte aan de export vanuit Oekraïne.

Poetin beklemtoonde dat hij geen extra concessies gaat doen in een nieuwe deal. Hij wees er ook op dat volgens hem Oekraïne al twee keer een voorstel van Rusland voor een wapenstilstand heeft afgewezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer