BuitenlandPodcast Sprekend RD
Is stotteren te genezen? „Ik sta mezelf niet meer toe om dat te hopen”

Afgelopen woensdag was het Wereldstotterdag, waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij stotteren en de impact daarvan. Daarom staan we in de nieuwste aflevering van Sprekend RD stil bij de vraag: is stotteren te genezen of moet je ermee leren leven?

Ralph Hulsman
beeld RD
beeld RD

Stotteren treft wereldwijd miljoenen mensen en kan ingrijpende gevolgen hebben voor carrièrekansen. Journalist Steven de Jong, zelf stotteraar, deelt in de podcast zijn ervaringen over hoe hij als werknemer vaak werd buitengesloten. „Ik werd geïsoleerd in functies waar niet gesproken hoefde te worden”, vertelt De Jong. Hij legt uit hoe vooroordelen over stotteren ertoe leiden dat mensen met een spraakstoornis vaak worden weggeschoven naar minder zichtbare functies. Mede daardoor besloot hij een boek te schrijven met de titel ”Gelieve niet te stotteren op onze inclusieve werkvloer”.

Stottertherapeut Pieter Frijters wordt ook geïnterviewd en biedt een andere kijk op het probleem. Volgens Frijters is stotteren in de meeste gevallen geen spraakprobleem, maar een psychische kwestie, waarbij angst en controle een belangrijke rol spelen. „Stotteren is iets wat je doet, niet iets wat je hebt”, stelt hij. Hij gelooft dat veel mensen vloeiend kunnen spreken, mits de juiste technieken worden toegepast: ”Wie het ook is. Als je de keuze maar maakt en in actie komt.”

Kan iedereen van stotteren genezen? De Jong is resoluut: „Ik sta mij niet meer toe om dat te hopen of om dat na te streven. Dat heeft een averechts effect.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer