Binnenland
Ministerraad buigt zich over akkoord coalitieleiders over asiel

De ministerraad buigt zich vrijdag over de nieuwe asielafspraken die de vier coalitiepartijen hebben gemaakt in de nacht van donderdag op vrijdag. De politiek leiders van PVV, VVD, NSC en BBB waren donderdag bijna negen uur bezig om uit de impasse te komen die was ontstaan, omdat PVV en NSC het niet met elkaar eens waren over de aanpak. Het overleg op het Catshuis onder leiding van Dick Schoof begon om 16.00 uur en duurde tot na middernacht. Uiteindelijk bereikten de partijen een akkoord.

ANP

Schoof had eerder al aangegeven dat het kabinet deze vrijdag een besluit wilde nemen over de asielwetgeving. Maar de manier waarop die wetgeving zou moeten worden ingevoerd leidde tot onenigheid tussen PVV en NSC. PVV-leider Geert Wilders hield vast aan de inzet van een asielnoodwet waarbij het parlement wordt omzeild. Maar NSC had hier moeite mee. Een „dragende motivering” die voor zo’n noodwet nodig is, werd door asielminister Marjolein Faber voorbereid, maar liet op zich wachten. Intussen stuurde Schoof aan op overleg tussen de twee tegenpolen.

Woensdag werd duidelijk dat de noodwet van tafel is, maar dat de asielmaatregelen wel worden verscherpt, zo spraken Wilders en vervangend NSC-fractieleider Nicolien van Vroonhoven af. Woensdag betrokken ze hun coalitiegenoten VVD en BBB bij het overleg. De partijen namen de aanpassingen terug naar hun fracties. NSC stemde in, maar VVD en BBB hadden nog wat vragen. Over de houding van de PVV-fractie is niks bekend.

Het kabinet wilde de asielplannen klaar hebben voor het herfstreces, dat voor de Tweede Kamer vrijdag is begonnen. Die deadline was ook onderdeel van de urgentie die het kabinet aan de noodwet verbond.

Na het reces staat de begroting van Asiel en Migratie op de agenda van de Tweede Kamer. De coalitieleiders wilden donderdagnacht niet zeggen of ze in het herfstreces al willen debatteren over de asielplannen. „Dat is nu helemaal niet aan de orde”, zei BBB-leider Caroline van der Plas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer