Binnenland
Amsterdam en Gilze en Rijen gaan bsn regelen voor 17.000 mensen

De gemeente Amsterdam gaat samen met de gemeente Gilze en Rijen de landelijke achterstand wegwerken van het inschrijven van asielzoekers en statushouders in de basisregistratie personen (brp). Die achterstand is opgelopen naar zo’n 17.000 aanvragen.

ANP

Amsterdam neemt het grootste deel voor zijn rekening en schrijft tussen 1 november en 1 juni volgend jaar 11.500 asielzoekers en statushouders in die langer dan zes maanden in Nederland verblijven. Gilze en Rijen schrijft in dezelfde tijd 5000 mensen in.

Met de inschrijving kunnen asielzoekers en statushouders een burgerservicenummer (bsn) krijgen. „Een bsn is hard nodig voor deze mensen zodat zij kunnen werken, wonen, een bankrekening kunnen openen en een zorgverzekering kunnen afsluiten”, zegt de Amsterdamse opvangwethouder Rutger Groot Wassink.

Vanaf dit voorjaar verwerkte Amsterdam al meer dan 1300 achterstallige aanvragen, met een tijdelijke zogeheten brp-straat bij station Amsterdam Centraal. De hoofdstad opende die straat op verzoek van het Rijk. Normaliter kunnen asielzoekers hun bsn alleen aanvragen in vijf gemeenten: Westerwolde, Cranendonck, Haarlemmermeer, Gilze en Rijen en Arnhem. Omdat deze straten door corona tijdelijk dicht moesten, liep hun achterstand op.

Bij het verwerken van de inschrijvingen wordt samengewerkt met de IND, het COA en de gemeente Westerwolde. Het wegwerken van de achterstand is eenmalig. „De vijf bestaande brp-straten blijven hun gewone werk doen. Zij schrijven de nieuwe asielzoekers en statushouders in, terwijl Amsterdam en Gilze en Rijen daarnaast de achterstand aanpakken. De verwachting is dat er op deze manier geen nieuwe achterstand zal ontstaan”, zo zegt de gemeente Amsterdam.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft voor de operatie een eenmalige subsidie van in totaal 2,7 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer