Binnenland
VNO-NCW vindt het ‘teleurstellend’ dat tempo vernieuwing afneemt

Ondernemersorganisatie VNO-NCW vindt het „teleurstellend” dat het tempo van de energietransitie afneemt, zoals volgens VNO-NCW blijkt uit de Klimaat en Energieverkenning 2024. Het Planbureau voor de Leefomgeving stelde donderdagochtend dat het heel erg onwaarschijnlijk is dat Nederland het wettelijk vastgelegde klimaatdoel van 55 procent minder uitstoot in 2030 haalt.

ANP

VNO-NCW benadrukt dat Nederland „volop” bezig is met de energietransitie, bijvoorbeeld door de bouw van grote windparken. Ook is Nederland volgens de ondernemersclub „kampioen zonne-energie in Europa”.

De ondernemersclub is blij met de „pragmatische inzet” van klimaatminister Sophie Hermans in haar donderdag gepresenteerde plannen. Het kabinet zet volgens VNO-NCW „goede stappen” door veel beleid door te zetten en werkt volgens de organisatie aan oplossingen voor de belangrijkste knelpunten, zoals het overvolle stroomnet.

VNO-NCW is blij met de acties voor de uitbreiding van de netcapaciteit, het versnellen van de vergunningverlening en het stimuleren van slim en flexibel gebruik van elektriciteit voor burgers en kleinverbruik.”Bedrijven en politiek moeten er samen de schouders onder zetten zodat de investeringen die nodig zijn voor groene technologie snel loskomen en de klimaatdoelen binnen bereik komen.”

Dat er voldoende schone energie beschikbaar is, is volgens VNO-NCW „cruciaal voor de concurrentiekracht van Nederland, voor een kleinere afhankelijkheid van andere landen en voor het oplossen van het klimaatprobleem”. Het is volgens de organisatie belangrijk dat Nederland aantrekkelijk is voor duurzame investeringen, „zodat we ook in de toekomst een gezonde economie hebben”.

Donderdag erkende het kabinet zelf ook dat het klimaatbeleid tekortschiet. Om het klimaatdoel voor 2030 te halen, zijn daarom meer maatregelen nodig dan nu voorzien. Klimaatminister Sophie Hermans neemt daar nog enkele maanden de tijd voor; in het voorjaar komt zij met „alternatief beleid”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer