Binnenland
Steeds meer vrijstellingen school, leerplichtambtenaren bezorgd

Het aantal kinderen dat door de overtuigingen van hun ouders niet naar een school hoeft te gaan, is in enkele jaren verdubbeld. Meer dan 2100 jongeren hebben momenteel om die reden een vrijstelling van de leerplicht. In 2018 ging het om ruim duizend kinderen. Ingrado, de vereniging van ambtenaren die de leerplicht moeten controleren, maakt zich zorgen over de ontwikkeling van de kinderen. De vereniging zegt veel vragen van haar leden hierover te krijgen.

ANP

Ingrado reageert op een oproep van het gerechtshof in Amsterdam. Volgens de rechters is het niet duidelijk of kinderen thuis wel goed onderwijs krijgen. Het hof roept daarom op strenger te controleren. Het gerechtshof deed de oproep in een zaak over een meisje dat niet naar school ging, omdat de ouders geen enkele school vonden die bij hun religieuze overtuigingen paste. Ze wilden daarom een vrijstelling, maar kregen die niet.

Volgens Ingrado-bestuurder Corien van Starkenburg vinden steeds meer ouders dat het onderwijsstelsel niet past bij hun kinderen. „Het aantal beroepen op vrijstelling is zeker sinds de coronapandemie gestegen, maar daarvoor was er ook al een lichte stijging.”

Ouders die vrijstelling willen, moeten die een maand voordat het kind leerplichtig wordt aanvragen. Vervolgens moeten ze voor het begin van elk nieuw schooljaar een nieuwe aanvraag doen. „Maar zodra je een vrijstelling hebt, ben je uit beeld van de leerplicht. Er is geen verplichting tot thuisonderwijs en ouders zijn niet verplicht rekenschap af te leggen. Dat is best bijzonder, want je weet niet of jongeren hun recht op onderwijs en ontwikkeling kunnen verzilveren”, aldus Van Starkenburg.

Sommige ouders doen hun best om serieus en goed thuisonderwijs te geven, zegt Van Starkenburg. „Maar leerplichtambtenaren komen ook schrijnende gevallen tegen. Een kind wil dan naar het vervolgonderwijs, maar dat kan niet omdat hij of zij niet goed opgeleid is of bijvoorbeeld de taal niet spreekt.”

Ingrado wil dat de leerplichtwet wordt aangepast. „Die stamt uit 1969 en is in onze ogen niet toereikend. Wat moeten we in de huidige tijd met andere ideeën van ouders?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer