Binnenland
Noodwet van tafel, maar COA wacht verdere asielmaatregelen af

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil „definitieve besluitvorming” van het kabinet-Schoof afwachten voor het inhoudelijk reageert op maatregelen rond asielwetgeving, aldus een woordvoerder. De organisatie wil niet speculeren over wat PVV, NSC, BBB en VVD voor ogen hebben, nu de asielnoodwet van tafel is maar nog onduidelijk is tot welk compromis de partijen komen.

ANP

Woensdag zijn de PVV en NSC het erover eens geworden dat het parlement niet buitenspel wordt gezet via een noodwet. Nu ligt een ‘gewone’ asielnoodmaatregelenwet op tafel, aldus ingewijden. Premier Dick Schoof spreekt woensdagmiddag in het Catshuis samen met ook de andere twee coalitiepartijen BBB en VVD over de te nemen strengere asielmaatregelen. Zo zouden asielvergunningen voor onbepaalde tijd worden afgeschaft en vergunningen voor bepaalde tijd maar voor drie in plaats van vijf jaar verstrekt gaan worden. Ook zouden gemeenten niet langer de opdracht krijgen huizen vrij te maken voor statushouders, mensen over wie na een asielprocedure is besloten dat ze in Nederland mogen blijven.

Zo becijferde het COA afgelopen maandag nog dat het orgaan ruim 52.500 asielzoekers en ruim 19.100 statushouders opvangt. Uitstroom van de laatste groep naar huizen stokt al lange tijd. Als gemeenten geen wettelijke plicht meer hebben om statushouders onder te brengen, kan dit de doorstroom verder beïnvloeden. Opvanglocaties „zitten 100 procent vol, alles wat mensen langer moeten blijven” heeft gevolgen voor de bezetting bij het COA, klinkt het.

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wacht nog met een inhoudelijk reactie. „De VVD en BBB zitten nu bij de minister-president, die moeten het er nog over hebben. Dan volgt het kabinet en daarna wordt er eventueel vrijdag pas wat definitief”, aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer