Buitenland
Europarlement tot op bot verdeeld over terugkeerhubs asielzoekers

Het Europees Parlement is tot op het bot verdeeld over terugkeerhubs buiten de Europese Unie voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Centrumrechtse en rechts-extreme partijen zijn voor deze centra, waar asielzoekers de terugkeer naar hun land van herkomst moeten afwachten. Liberale en linkse partijen verwerpen ideeën voor dergelijke „nepoplossingen” die zullen „leiden tot onnodig menselijk lijden, rechtszaken en vele miljoenen verspild belastinggeld”, zoals de Nederlandse Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) het in het debat over terugkeer van asielzoekers verwoordde.

ANP

Ook de liberale groep Renew, waar de VVD deel van uitmaakt, noemt terugkeerhubs een „valse schijnoplossing” die daarnaast veel geld kost. Wel erkennen de liberalen dat er op het terugkeerbeleid „nog stappen moeten worden gezet”, zei VVD’er Malik Azmani. Hij pleitte in het debat voor een terugkeerbeleid dat voor de hele EU geldt.

De centrumrechtse EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement, vindt dat de mogelijkheden voor terugkeerhubs moeten worden verkend. „We moeten buiten de gebaande paden durven denken”, zei Jeroen Lenaers (CDA, onderdeel van de EVP) in het debat. Daarbij stelt het CDA wel voorwaarden, waaronder dat de centra in lijn zijn met „onze internationale verplichtingen en de rechtsstaat”.

De rechts-extreme Patriotten voor Europa, waar de PVV deel van is, zijn voorstander van uitzetcentra. PVV-Europarlementariër Marieke Ehlers pleitte voor strenge regels voor de terugkeer van illegale migranten. Ze wil dat de Europese Commissie snel met voorstellen komt voor een „zo strikt mogelijk asiel- en migratiebeleid”, waaronder „de mogelijkheid tot een opt-out op asiel en migratie” of de mogelijkheid tijdelijk af te wijken van de bestaande Europese regelgeving.

De sociaal-democraten en de Linkse fractie zijn fel tegen terugkeerhubs. De sociaal-democraten roepen Ursula von der Leyen op af te zien van haar voorstel „om deportatiecentra in derde landen op te zetten”, zei fractievoorzitter Iratxe García Pérez. „Het bouwen van concentratiekampen voor mensen die vluchten, is onmenselijk, immoreel en verwerpelijk”, zei Estrella Galán van de Linkse fractie.

Als er terugkeerhubs komen dan staat het „naleven van de grondrechten voorop”, verzekerde Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) aan het einde van het debat. Binnen honderd dagen na de start van de nieuwe Europese Commissie komt zij met de resultaten van een verkenning.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer