BuitenlandVerkiezingen VS

Stadsgenoten president Joe Biden zijn er niet over uit: Harris of Trump? 

Een minuscuul bordje bij de enigszins verwaarloosde woning aan de N. Washington Avenue in de Amerikaanse stad Scranton vertelt dat president Joe Biden hier de eerste tien jaar van zijn jeugd veel is geweest. Daar woonden zijn grootouders en bij hen verbleef hij soms maandenlang.

23 October 2024 06:43
Een vrouw loopt langs de woning in Scranton waar president Joe Biden een groot deel van zijn jonge jaren doorbracht. beeld AFP, Charly Triballeau
Een vrouw loopt langs de woning in Scranton waar president Joe Biden een groot deel van zijn jonge jaren doorbracht. beeld AFP, Charly Triballeau

Links van het huis staat een klein reclamebord voor Kamala Harris, rechts een iets grotere dat oproept om op Donald Trump te stemmen. Het typeert het duel dat in Scranton wordt uitgevochten.

Nog meer dan voorheen geldt de oude industriestad in het noordoosten van de staat Pennsylvania als front in de strijd om de kiezersgunst. En iedereen weet dat de kansen voor Trump en Harris hier nagenoeg gelijk zijn. Scranton is een ”swingcity”. In 2008 en 2012 won de Democraat Barack Obama hier, in 2016 won de Republikein Trump en in 2020 wederom de Democratische Biden. „Deze omgeving is niet blauw of rood, maar paars”, zegt de pompbediende van het Shellstation in het stadscentrum.

Dat Biden de laatste keer won, had er volgens hem vooral mee te maken dat hij in Scranton is geboren en getogen. „Daar waren we als inwoners van deze stad natuurlijk trots op. Daarom had hij bij de kiezer een streepje voor.”

„Nee, Biden was geen succes” - Steve, bouwvakker uit Scranton

Teleurstelling

Wie nu praat met inwoners van Scranton, merkt dat er van die trots niet veel is overgebleven. „De economie is ingestort,” zegt bouwvakker Matt. „De situatie is dramatisch. Elke beslissing van Biden heeft ons verder in de misère gebracht. Ik heb lang niet voldoende geld om te leven, te wonen, te eten of voor mijn gezin te zorgen.” Zijn collega Steve kraakt het energiebeleid van de regering af. „Ik ben taxichauffeur. Maar het meeste geld dat ik binnenkrijg, gaat op aan brandstof. De prijs voor benzine is de laatste jaren verdubbeld. Nee, Biden was geen succes.”

Toch was er teleurstelling bij veel mensen in Scranton, toen Biden in juli bekendmaakte niet langer kandidaat te zijn, zegt prof. Gretchen J. Van Dyke, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Scranton. „Later sloeg die teleurstelling om in respect voor het feit dat hij de moed had om onder ogen te zien dat hij niet meer fit genoeg is voor dit ambt. En ik heb er ook respect voor dat hij bereid was zijn eigenbelang ondergeschikt te maken aan het landsbelang.”

Trump heeft overigens tijdens zijn laatste bezoek aan Scranton beweerd dat Biden inmiddels „heel erg boos” is, omdat hij moest terugtreden. Volgens The Donald zou „Sleepy Joe” beter uitgerust en fitter zijn dan ooit tevoren. „Biden zint op wraak op Harris, omdat die hem de kandidatuur ontstolen heeft”, aldus Trump. Van Dyke moet er hard om lachen. „Met zo’n fakeverhaal trekt hij mensen in deze stad niet over de streep.”

„Of je stemt op een misdadiger; of je stemt op een vrouw die niet bepaald intelligent is en die geen power uitstraalt” - Steve, taxichauffeur uit Scranton

Onvrede

Dat neemt niet weg dat het lang niet zeker is dat de Democraten op 5 november in Scranton zullen winnen. De onvrede over Bidens beleid en de problemen op het gebied van kosten voor levensonderhoud, werkgelegenheid en huisvesting maken dat een deel van het electoraat weleens voor Trump zou kunnen kiezen.

Vandaar dat beide partijen intensief campagne voeren. Wie Scranton over de snelweg nadert, ziet links en rechts enorme elektronische billboards. Beide kandidaten eisen met wisselende teksten de aandacht van de weggebruiker. „Er wordt met geld gesmeten”, zegt Van Dyke. „Alleen maar om de aandacht te trekken.”

Ook de rustige woonwijken van Scranton maken deel uit van het strijdtoneel. In tal van tuinen staan billboards. Waarbij die vóór Donald Trump duidelijk in de meerderheid zijn. De teksten op de reclameborden zijn venijniger dan elders. In veel tuinen staan bordjes met de boodschap: ”Trump is veiligheid; Harris is misdaad”.

„Het gaat hard tegen hard”, zeg taxichauffeur Steve. Of het helpt? Hij haalt zijn schouders op. „Ik weet het niet. Voor mezelf blijf ik het moeilijk vinden om een keus te maken. Of je stemt op een misdadiger, of je stemt op een vrouw die niet bepaald intelligent is en die geen power uitstraalt. Ik denk dat ik maar thuisblijf.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer