BuitenlandVerkiezingen VS
Ondanks Trumps uitlatingen over migranten krijgt hij steun van latino in Hazleton

„Inderdaad, Donald Trump zegt de verschrikkelijkste dingen over immigranten. Maar toch zal een grote groep latino’s op hem stemmen”, zegt de koster van de Spaanstalige Pinkstergemeente aan de Spring Street in het Amerikaanse stadje Hazleton, Pennsylvania.

De van oorsprong Spaanstalige bevolkingsgroep van de VS, de latino’s, stemt grotendeels op Trump, onder meer vanwege het abortusstandpunt van Kamala Harris. beeld EPA, Jim Lo Scalzo
De van oorsprong Spaanstalige bevolkingsgroep van de VS, de latino’s, stemt grotendeels op Trump, onder meer vanwege het abortusstandpunt van Kamala Harris. beeld EPA, Jim Lo Scalzo

Voor koster Juan is het abortusstandpunt van de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris „de grote hindernis” om op 5 november het hokje voor haar naam rood te maken. „Welke smaad onze groep ook door Trump wordt aangedaan, dat haalt het niet bij de moord op een mensenleven. En dat is abortus. Daar is Harris vóór. Daarom stem ik op Trump.”

De abortuskwestie is niet de enige reden waarom veel Spaanstalige burgers in de Verenigde Staten uiteindelijk toch voor Trump kiezen. Mike Madrid, auteur van het boek ”The Latino Century”, stelt dat het een misvatting is te denken dat latino’s bijna allemaal Democratisch stemmen. Ongeveer een derde van de stemgerechtigde Spaanstaligen is Republikein. Dat zijn vooral mannen die het gemaakt hebben. Zij steunen zelfs het feit dat Trump een muur langs de zuidgrens wil bouwen en immigranten wil deporteren. Madrid: „Ze zijn er stellig van overtuigd dat hij het dan niet over hen, maar over anderen heeft.”

Recent onderzoek van de gerenommeerde krant The New York Times bevestigt dat 67 procent van de latino’s die zelf in de VS geboren zijn inderdaad denkt dat Trump zich richt op anderen. Madrid: „Het idee dat etnische achtergrond het stemgedrag bepaalt, is onjuist. Opleiding, inkomen en geloof zijn veel bepalender.”

„Ja, hij doet boude uitspraken, maar je moet hem met een korreltje zout nemen” - Fernando Sánchez, latino uit Hazleton

Stephanie Morales, kapitein van het Leger des Heils in Hazleton. beeld RD

Racist

Fernando Sánchez, zegt in de lokale krant van Hazleton dat hij voor Trump stemt. „Ja, hij doet boude uitspraken, maar je moet hem met een korreltje zout nemen. Internet heeft Trump bestempeld als een racist. Maar dat is niet terecht. Trump wil oprecht voor de Amerikanen zorgen en hun een veilig gevoel geven.”

Volgens Stephanie Morales, kapitein van het Leger des Heils in Hazleton, is de bevolking van het voormalige mijnstadje in Noordoost-Pennsylvania voornamelijk Republikeins. „Ook veel latino’s, althans de kiesgerechtigden. Maar bedenk ook dat veel Spaanstaligen niets met politiek hebben.”

De heilssoldate vertelt dat er in Hazleton veel Spaantalige immigranten zijn zonder papieren. „Veel mensen komen uit de Dominicaanse Republiek. Zij stemmen niet, maar werken keihard om geld voor de familie in hun geboorteland te verzamelen.” Juist deze groep staat het Leger des Heils bij met kleding, voedsel en zorg.

Bedenk ook dat veel Spaanstaligen niets met politiek hebben - Stephanie Morales, kapitein van het Leger des Heils in Hazleton

Gespannen

Momenteel bestaat de bevolking van Hazleton voor 40 procent uit latino’s. Dat hoge percentage is nog maar van recente datum. Goed twintig jaar geleden deed de oorspronkelijk Ierse bevolking van Hazleton er alles aan om hun woonplaats van Spaanstaligen te ontdoen. In 2006 nam de gemeenteraad, die door Republikeinen werd gedomineerd, de Illegal Immigration Relief Act aan. Daarin stond dat een ondernemer in Hazleton die een illegale migrant in dienst nam tot wel 100.000 dollar aan boete moest betalen. Aan zo’n bedrijf kon ook geen gebouw of grond verhuurd of verkocht worden. Het aantal Spaanstaligen daalde pijlsnel naar in totaal 1132 personen. De wet is later ongrondwettig verklaard en nadien kwam er een toevloed van latino’s naar Hazleton. Morales: „Er is hier veel werk voor mensen die de handen uit de mouwen willen steken. Mannen proberen hier in enkele jaren een fors bedrag te sparen en willen dan terug naar hun vrouw en kinderen in hun vaderland.”

Een toegangsbord van een Spaanstalige kerk in Hazleton. beeld RD

Hoewel de toestroom van latino’s bepaald niet in het nadeel van Hazleton is geweest, constateert Morales wel dat de verhouding tussen latino’s en blanke Amerikanen soms gespannen is. Er is een scheiding. Als voorbeeld noemt ze de situatie rond het kerkgebouw waarin haar staf is gehuisvest. Dat was oorspronkelijk een protestantse kerk waar Engelstalige diensten werden gehouden. Na 2010, toen de toestroom van latino’s explodeerde, groeide er bij de oorspronkelijke gemeente onvrede dat er ook latino’s naar de samenkomsten kwamen. Inmiddels zijn de Engelssprekenden vertrokken naar de buitenwijken, evenals de welgestelde latino’s. Armere Spaanstaligen bleven over.

Filiaalchef Jose van de Food Universe Market Place bevestigt dat er in de oude wijken van Hazleton vooral armere latino’s en immigranten zonder papieren wonen. „Voor zover ze mogen stemmen, zullen ze Democratisch kiezen. Omdat ze denken dat die op de hand van de armen zijn.” Madrid, de auteur van het eerder genoemde boek, bestrijdt dat: „Ook veel Democraten moeten weinig hebben van illegale vreemdelingen.” Jose glimlacht. „Ik ben hier wel legaal, maar niet stemgerechtigd. Dat vind ik niet erg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer