EconomieDe Zaak
Versproducten tussen de supermarkten

Arco Pieper Groente & Fruit bestaat vijftig jaar. De versproducten van het in Nieuwerkerk gevestigde bedrijf, zoals zelfgemaakte kant- en klaarmaaltijden, vinden gretig aftrek bij de klanten, die zelfs vanuit Zuid-Holland de weg naar de groentezaak weten te vinden.

Jan Dirk van Scheyen
Marina en Arco Pieper poseren in hun groente- en fruitzaak in het Zeeuwse Nieuwerkerk. beeld Van Scheyen Fotografie
Marina en Arco Pieper poseren in hun groente- en fruitzaak in het Zeeuwse Nieuwerkerk. beeld Van Scheyen Fotografie

In 1974 begon Piet Pieper een groentewinkeltje in Oosterland op Schouwen-Duiveland. Na verloop van tijd ging hij ook de huizen langs om vanuit een busje op het eiland zijn verse waar aan de man te brengen. Zijn vrouw runde de winkel en later oudste zoon Arco met een van diens zussen.

Vanaf zijn achttiende ging Arco Pieper zelf met de rijdende winkel op pad, terwijl vader Piet weer in de winkel ging staan. Vijfentwintig jaar trok de rijdende winkel van dorp naar dorp. Eerst deed Arco dit alleen, maar na tien jaar ging ook zijn vrouw Marina meehelpen.

De groentezaak in Oosterland bestaat niet meer. Die werd verkocht nadat deze nog een aantal jaren was gerund door twee broers van Arco. Zes jaar geleden betrokken Arco en zijn vrouw een winkelpand in Nieuwerkerk. Daar zit nu Arco Pieper Groente & Fruit, een ruime, moderne groentezaak, ingeklemd tussen een Jumbo en een Aldi.

Marina Pieper vertelt dat haar man niet van plan was om te stoppen met de rijdende winkel. „We hadden klanten in elk dorp. Vind maar eens een vaste plek waar al die mensen uit zichzelf naartoe komen. Maar deze plek in Nieuwerkerk bleek uniek. Mensen van het hele eiland kwamen er al naartoe, vanwege de twee supermarkten. En hij lag ook nog eens langs een doorgaande weg, waar veel toeristen stoppen.”

Gouden greep

Fruitmand tussen potjes jam. beeld Van Scheyen Fotografie

De keuze bleek een gouden greep. De groente- en fruitzaak van Arco en Marina in Nieuwerkerk –de laatste groentezaak op Schouwen-Duiveland– loopt uitstekend. Hun kracht? „Ons traiteuraanbod”, legt Marina uit. „We verkopen veel verse maaltijden die we zelf bereiden, zelfgemaakte pizza’s en verse salades. Die vind je niet op de groenteafdeling van een supermarkt. Wij onderscheiden ons in versheid en kwaliteit. We zijn echt een specialist die nét dat stukje extra aandacht en zorg besteedt aan zijn product.”

Zelfs vanuit Flakkee in Zuid-Holland weten klanten de winkel aan de Polderweg te vinden, vertelt Marina. „De zaken lopen goed. Zolang we gezond blijven en er de energie voor hebben, gaan we door.”

Met de opvolging is het Zeeuwse ondernemerspaar dan ook nog niet bezig. „Een dochter helpt fulltime mee in de winkel. Onze zoon werkt in de ICT. Als hij daarin een goede boterham kan verdienen zou ik hem in eerste instantie zelfs afraden de zaak over te nemen, want een groentezaak runnen is intensief. Daar zit niet iedereen op te wachten.”

Personeel

Het echtpaar hoeft nauwelijks moeite te doen om personeel te vinden voor hun winkel. „We hoeven nooit lang naar mensen te zoeken. We proberen de sfeer in het team altijd goed te houden, met als uitgangspunt dat we met elkaar praten en niet over elkaar.”

„Je moet het echt met z’n tweeën doen” - Marina Pieper

Arco en Marina Pieper gaan elke dag met plezier naar hun werk. „En toch”, zegt Marina, „zou ik niet voor dit vak hebben gekozen als ik zelf had kunnen kiezen. Ik ben er ingerold. Arco heeft altijd met hart en ziel in de zaak gewerkt, en als we er dan samen een succes van willen maken is het noodzakelijk dat ik volledig achter mijn man sta, en meehelp. Je moet het dan echt met z’n tweeën doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
De Zaak

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer