Economie
Ebusco verliest opnieuw flink op Amsterdamse beurs na rechtszaak

Ebusco ging dinsdag opnieuw hard omlaag op de Amsterdamse beurs. De noodlijdende fabrikant van elektrische bussen is naar de rechter gestapt om zijn klant Qbuzz te dwingen een order van 45 bussen te betalen. De bussen zijn al gemaakt en het verlies van de order legt volgens Ebusco flinke druk op de financiën. Woensdag wordt de uitspraak verwacht.

ANP

Ebusco eindigde 12,9 procent lager, nadat het bedrijf maandag al 20 procent was gekelderd. De bussenbouwer uit Deurne kampt met productieproblemen en grote verliezen. Om te overleven wil het bedrijf geld ophalen door nieuwe aandelen uit te geven. Aandeelhouders stemmen hier donderdag over.

De AEX, de belangrijkste beursindex in Amsterdam, eindigde 0,1 procent lager op 897,30 punten. De MidKap steeg 0,4 procent op 896,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen daalden tot 0,2 procent.

Randstad steeg 2,4 procent en was daarmee de grootste stijger in de AEX. De uitzender zag in het derde kwartaal de omzet en de winst dalen. Ook kondigde Randstad aan zijn kleinere branchegenoot Zorgwerk te kopen voor ongeveer 323 miljoen euro. Met de overname wil de uitzender zijn positie in de zorgsector versterken. Het bedrijf wil nog meer overnames doen.

JDE Peet’s daalde 1,8 procent, nadat het bedrijf maandag 16 procent meer waard was geworden. De koerssprong van de eigenaar van Douwe Egberts volgde op het nieuws dat grootaandeelhouder JAB zijn belang in het koffie- en theeconcern heeft uitgebreid.

Heineken zakte 0,7 procent en AkzoNobel verloor 0,3 procent. De bierbrouwer en verfproducent komen beiden woensdag met hun resultaten over het derde kwartaal.

In Frankfurt steeg SAP 1,7 procent. Het Duitse softwareconcern heeft zijn verwachtingen voor het hele jaar verhoogd, na sterke kwartaalcijfers.

De euro was 1,0809 dollar waard, tegen 1,0823 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent meer op 72,40 dollar. Brentolie werd 2,3 procent duurder op 75,95 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer