IMF waarschuwt impliciet voor handelsvoorstellen Donald Trump
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt voor de grote impact van een mogelijke escalatie van de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en met name China. Zo’n scenario zou grote economische gevolgen hebben, vrezen de economen van het fonds. Daarmee lijkt het IMF impliciet te waarschuwen voor voorstellen van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump.
Bij het verschijnen van de nieuwe economische ramingen dinsdag werden Trump en zijn tegenstander Kamala Harris niet bij naam genoemd. Het fonds ging ook niet specifiek in op eerdere aankondigingen van Trump over heffingen van 10 procent op mondiale import naar de VS en 60 procent op goederen uit China in te voeren. Toch zien media als Bloomberg en Reuters in de aandacht van het fonds voor een mogelijke handelsoorlog een stille verwijzing naar de Amerikaanse verkiezingen.
De economische vooruitzichten die het IMF schetst zien er op het eerste gezicht redelijk stabiel uit, met 3,2 procent groei voor de wereldeconomie dit jaar en volgend jaar terwijl de inflatie verder afneemt. Maar in een alternatief ongunstig scenario toont het fonds wat er zou gebeuren als er wederzijdse heffingen van 10 procent komen tussen de VS, de eurozone en China. Daarbij wordt ook uitgegaan van 10 procent Amerikaanse heffingen op de rest van de wereld, verminderde migratie naar de VS en Europa, en financiële onrust.
Mocht dit scenario zich voordoen, dan kan dat volgens het IMF volgend jaar al een hap van 0,8 procentpunt uit de mondiale economische groei halen. En in 2026 zou er dan waarschijnlijk 1,3 procentpunt minder groei zijn voor de wereldeconomie dan in het basisscenario.
„Ondanks het goede nieuws over de inflatie nemen de neerwaartse risico’s toe”, stelt IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas in een toelichting. „Verschuivingen naar ongewenst handels- en industriebeleid kunnen de groei aanzienlijk verlagen ten opzichte van onze basisprognose.”