Binnenland
Kamer houdt veel zorgen over personeelsbeleid van Defensie

De Tweede Kamer houdt grote zorgen over het personeelsbeleid van Defensie. Het ministerie heeft duizenden openstaande vacatures en wil de komende jaren ook nog groeien. De plannen zijn wel „erg ambitieus”, aldus Annemarie Heite van NSC in een debat over het personeels- en materieelbeleid van Defensie.

ANP

Joeri Pool van de PVV ziet een „enorme opgave” als het gaat om het werven van nieuw personeel. VVD’er Christianne van der Wal heeft zorgen over de „enorm veel vacatures” die er bij het ministerie zijn. Zijn de wervingsdoelen wel realistisch, vroeg Derk Boswijk van het CDA zich af. Ook gezien de krapte en concurrentie op de arbeidsmarkt.

Het uiteindelijke doel is dat er over vijf jaar 9000 militairen jaarlijks bijkomen. Het ministerie kondigde bij de presentatie van de Defensienota aan de komende jaren structureel meer dan een kwart miljard euro extra te willen investeren in het personeel. Dat geld gaat onder meer naar de arbeidsvoorwaarden.

In de laatste Stand van Defensie van september bleek dat het ministerie wel meer mensen weet te werven. Maar uit de rapportage blijkt ook dat het nog steeds flink achter blijft bij de ambities. Problemen zitten hem onder meer in het behouden van het personeel, maar ook in de opleiding. Voor die laatste is een tekort aan onderofficieren.

Staatssecretaris Gijs Tuinman blijft positief. Volgens hem zijn de wervingsdoelen wel degelijk realistisch. Naast meer beroepsmilitairen zet hij ook in op meer reservisten en uitbreiding van het dienjaar. Volgend jaar zal die laatste groep zeker uitkomen boven de geplande duizend deelnemers, verwacht de bewindsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer