Binnenland
Schoof praat verder met PVV en NSC over asielnoodwet

Premier Dick Schoof gaat maandagavond opnieuw in gesprek met PVV-leider Geert Wilders en tijdelijk NSC-leider Nicolien van Vroonhoven om de kloof tussen de twee te overbruggen als het gaat om de asielnoodwet. Als de gesprekken goed verlopen, schuiven in de loop van de week naar verwachting ook de andere twee coalitiepartijen VVD en BBB aan.

ANP

Vorige week werd de afstand tussen PVV en NSC iets minder onoverbrugbaar. Wilders stond er begin deze maand nog op om het noodrecht in te zetten om een deel van de Vreemdelingenwet buiten werking te stellen, waarbij de Tweede Kamer tijdelijk buitenspel staat. De PVV-leider leek zelfs te dreigen met een kabinetsval. Bij NSC leefden daarentegen twijfels over de rechtstatelijkheid van de asielnoodwet. Van Vroonhoven hamerde erop dat het gebruik daarvan goed gemotiveerd moet zijn.

Vorige week wilde Wilders zijn stellige woorden niet meer herhalen: „We zijn aan het onderhandelen.” Schoof zei dat er „diverse opties” op tafel liggen. Volgens Haagse bronnen is een van die opties ook een spoedwet, waarbij het parlement niet wordt gepasseerd. In de Eerste Kamer heeft een spoedwet de voorkeur.

Deze maandag is er ook een ministerraad, omdat premier Schoof afgelopen vrijdag nog in Brussel was. De plannen om asielzoekers te weren zullen dan nog niet op de agenda staan: dat is naar verwachting pas aanstaande vrijdag, op de laatste dag voor het herfstreces en de dag van de deadline die het kabinet zichzelf heeft opgelegd.

Het overleg tussen Schoof, Wilders en Van Vroonhoven is ’s avonds op een tot nu toe onbekende locatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer