Binnenland
Drenthe verwacht na 1 november geen afval van AVR Rozenburg meer

Na 1 november kan Drenthe waarschijnlijk stoppen met het opslaan van afval dat na de grote brand bij AVR in Rozenburg daar niet meer kon worden verwerkt. De komende twee weken komt er al minder AVR-afval naar het Drentse Wijster. Afgelopen tijd klaagden steeds meer omwonenden over stankoverlast. Meer dan voorheen, aldus gedeputeerde Egbert van Dijk.

ANP

De stank ontstaat doordat de stortplaats niet helemaal kan worden afgedekt zolang er nog AVR-afval aankomt. „Zodra de aanvoer van afval stopt, zal Attero Wijster de gehele stortlocatie afdekken, zodat stankoverlast tot een minimum wordt beperkt”, aldus Van Dijk. Sinds deze zomer kwam zo’n 100.000 ton afval van de AVR naar afvalverwerker Attero Wijster. Dat afval wordt daar hooguit drie jaar opgeslagen. Ook op andere plaatsen in Nederland hebben afvalverwerkers AVR-afval opgeslagen.

Van Dijk overlegde vrijdagmiddag met de provincie Zuid-Holland, AVR en Attero over de situatie. Hij kreeg te horen dat de „afvalverwerkingslijnen bij AVR Rozenburg” weer worden opgestart. Vanaf 1 november kan het afval daar dan weer volledig worden opgeslagen en verwerkt, is de verwachting. Van Dijk stelt: „Het einde van de berging van AVR-afval door Attero Wijster is in zicht”.

De brand in september 2023 bij AVR veroorzaakte veel schade aan de verbrandingsovens voor huisafval. Bij de AVR in Rozenburg komt het afval van meer dan 2 miljoen Nederlandse huishoudens, onder meer uit steden als Den Haag, Rotterdam, Leiden, Utrecht en uit de hele provincie Zeeland. Een jaar later zijn volgens de AVR-zegsman drie van de zeven afvalverbrandingsovens weer in bedrijf. Voor het einde van het jaar volgt de rest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer