Economie
Politiebonden over akkoord vroegpensioen: eindelijk zekerheid

„Het is fantastisch dat er nu eindelijk zekerheid is over een structurele regeling voor vervroegd uittreden”, zegt Nine Kooiman, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. „Dat is iets waar veel politiemensen de afgelopen maanden hard voor hebben geknokt.”

ANP

Kooiman reageert daarmee namens de drie politiebonden (NPB, Equipe en ACP) op het akkoord over de vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. „Wij hebben hier vanaf het begin van dit jaar actie voor gevoerd, op eigen houtje en samen met bonden uit andere beroepssectoren. De politiek en de werkgevers hadden flink wat duwtjes nodig, maar het resultaat mag er zijn. Eindelijk zekerheid voor onze politiemedewerkers.”

Vorige week werd al bekend dat de politiebonden en de politie een overbruggingsregeling hadden getroffen, zodat politiemedewerkers geboren in 1961 met zwaar werk toch eerder kunnen stoppen met werken. Dat was nodig om te zorgen dat deze groep niet buiten de boot zou vallen. De nieuwe, permanente regeling die vrijdag is bekendgemaakt, heeft betrekking op medewerkers uit 1962 en verder. „De gesprekken tussen de politiebonden en de politiewerkgever daarover zijn inmiddels gestart”, zeggen de bonden.

Ook korpschef Janny Knol is tevreden met de nieuwe regeling. „Dit is goed nieuws waar we allemaal op zaten te wachten”, schrijft ze op X. „Op basis van dit landelijke akkoord, kunnen we eindelijk aan de slag met een regeling voor politiecollega’s die zwaar werk doen.”

Politiebonden voerden de afgelopen tijd meerdere malen actie om aandacht te vragen voor een nieuwe regeling over het vroegpensioen. Zo waren er geen agenten bij Eredivisiewedstrijden, waardoor die niet konden doorgaan. Ook werden er uit protest geen boetes geschreven voor lichte overtredingen en verleenden politiemensen geen bijstand aan deurwaarders. In andere branches met zwaar werk legden werknemers eveneens het werk neer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer