Binnenland
Ook Vlaanderen reserveert geld voor Einstein Telescope in Limburg

Vlaanderen reserveert 200 miljoen euro voor de Einstein-telescoop die mogelijk in Limburg en omliggende regio komt. Een onderzoek heeft uitgewezen dat „de ondergrond in het grensgebied van België, Nederland en Duitsland voldoende stabiel is en mogelijkheden biedt de telescoop te bouwen”, aldus het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

ANP

Bewindslieden uit de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, België en Nederland spraken vrijdag in Kerkrade over de ondergrondse telescoop. Er is nu al meer dan een miljard gereserveerd voor het project waarvoor Nederland 870 miljoen opzij heeft gezet. In 2026 valt de beslissing waar de telescoop komt. Italië is ook in de race voor het Europese project.

„We zijn samen echt weer een stap verder op weg naar de Einstein Telescope in onze grensregio. De Vlaamse investering is heel goed nieuws en ook Duitsland zet stappen. Bovendien geven de eerste resultaten van de grondboringen het plan letterlijk en figuurlijk meer stevigheid”, aldus minister Eppo Bruins van OCW.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer