Binnenland
Zwijndrecht wil geen nieuwe jonge volwassenen en jongeren in azc

De gemeente Zwijndrecht wil dat er zo min mogelijk mensen van 18 tot 24 jaar oud naar het asielzoekerscentrum worden overgebracht. Dat moet „de veiligheid en beheersbaarheid” waarborgen, aldus de Zuid-Hollandse gemeente. Die is met die voorwaarde bereid de opvang uit te breiden van 230 naar 300 plekken.

ANP

Volgens de gemeente was er geen overlast, maar zitten er momenteel relatief veel jongeren en jonge volwassenen in het asielzoekerscentrum. „We hebben liever een beetje een gemengde groep”, aldus een woordvoerder.

De gemeente wil ook dat de bewoners voorlichting krijgen, zodat ze minder vaak het alarmnummer 112 bellen. „We zien nu dat bewoners vaker dan nodig is, bellen omdat ze zich gesneden hebben of omdat ze iets kwijt zijn en denken dat het misschien gestolen is. Ze spreken niet goed Nederlands, dus voor de zekerheid stuurt de meldkamer dan een ambulance of een politieauto”, aldus de woordvoerder. Zwijndrecht wil dat de bewoners kleine probleempjes bij de medewerkers van het azc melden, zodat die het kunnen oplossen.

Zwijndrecht wil ook dat het aantal schoolgaande kinderen in de opvang op dertig blijft staan. Dan kunnen alle kinderen plek krijgen bij een internationale schakelklas, aldus de gemeente. In de opvang kunnen maximaal zestig minderjarige vluchtelingen zonder begeleider worden opgevangen, en ook dat maximum verandert volgens de gemeente niet.

Zwijndrecht vangt sinds 22 april asielzoekers op in hotel Ara, buiten de bebouwde kom en aan de Oude Maas. Het begon met 230 mensen. Dat zou na een halfjaar kunnen worden uitgebreid tot 300, dus vanaf komende dinsdag. Rond die dag komen er 35 nieuwe bewoners naar de opvang, en rond 22 november de volgende 35. Na de uitbreiding komt er een extra beveiliger bij het complex.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer