BuitenlandOorlog in Israël 
Israël meldt dood Hamasleider Yahya Sinwar

Israël stelt dat Hamasleider Yahya Sinwar is gedood bij een militaire operatie in de Gazastrook. Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz is Sinwar „geëlimineerd”. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) is in spoedzitting bijeen.

beeld EPA, Abedin Taherkenareh
beeld EPA, Abedin Taherkenareh

Het Israëlische leger stelt dat er geen gijzelaars gewond zijn geraakt bij de millitaire operatie die tot de vermeende dood van Sinwar leidde. Er waren berichten dat hij voor zijn eigen veiligheid bij gijzelaars in de buurt bleef.

Volgens nieuwssite The Times of Israel zou Sinwar zijn omgekomen tijdens een operatie in de zuidelijk stad Rafah. De Israëlische stafchef Herzi Halevy, die de plaats waar de Hamasleider werd gedood bezoekt, stelt dat het leger geen specifieke informatie had dat Sinwar daar was.

Er ontstond een vuurgevecht waarbij drie Hamasstrijders werden gedood. Pas na afloop van het gevecht zouden de Israëliërs de leider herkend hebben. De Israëlische autoriteiten gingen het lichaam toen identificeren.

De 61-jarige Sinwar wordt gezien als het brein achter de aanval op Israël van 7 oktober en was de politieke leider van Hamas sinds de dood van Ismail Haniyeh, die in juli omkwam bij een explosie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Eerder doodde Israël al de militaire leider Mohammed Deif, waardoor Sinwar de enige hoge leider was die nog over was. Hij was al sinds 2017 de leider van de militante beweging in Gaza, terwijl Haniyeh in het buitenland verbleef.

Vluchtelingenkamp

Sinwar werd geboren in een vluchtelingenkamp in Khan Younis en heeft lang vastgezeten in de Israëlische gevangenis voor het kidnappen en vermoorden van Israëlische militairen. In 2011 kwam hij na 22 jaar vrij bij een gevangenenruil.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde donderdagavond tijdens een persconferentie dat de dood van Hamasleider Sinwar de mogelijkheid biedt om de „Iraanse as van het kwaad” te breken en de 101 Israëlische gijzelaars thuis te brengen.

De premier zei verder dat het feit dat Sinwar zich in de zuidelijke stad Rafah bevond eens te meer bewijst dat de Israëlische operaties in Rafah gerechtvaardigd waren. Begin dit jaar was er wereldwijd veel verzet tegen een Israëlisch offensief in en rond de stad omdat dat tot een enorme humanitaire crisis zou leiden. Dat gebeurde echter niet. Netanyahu benadrukte donderdagavond dat Hamas nooit meer in Gaza zal regeren.

Yoav Gallant, de Israëlische minister van Defensie, riep alle overgebleven Hamasstrijders daarom op zich over te geven. Volgens de defensieminister is de dood van Sinwar „belangrijk, maar niet het einde van de oorlog". Het Israëlische leger zal de komende jaren nog in Gaza blijven opereren, aldus Gallant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer