Kerk & religie
Noorse straatprediker krijgt boete

OSLO - De Noorse straatprediker Petar Keseljevic, die onlangs een forse boete opgelegd kreeg omdat hij evangeliseerde in de straten van Oslo, zal deze desnoods aanvechten tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Keseljevic, die zichzelf karakteriseert als de eerste Noorse straatprediker, „predikte” op 29 en 30 juni het Evangelie in het centrum van Oslo, waar hij woont. Op de tweede dag werd hij gearresteerd door de politie - dit terwijl de stadsautoriteiten hem hadden gezegd dat hij hiervoor geen toestemming nodig had, omdat dit behoorde tot zijn „recht op vrije spraak.”

Na een paar uur kwam Keseljevic weer vrij. De prediker kreeg echter een boete opgelegd van 9000 Noorse kronen, omgerekend ruim 1100 euro. Hij ging hiertegen in beroep bij de Noorse rechter, die de strafmaatregel echter hoogstwaarschijnlijk zal bevestigen.

Ook de mensenrechtenorganisatie International Human Rights Group (IHRG) raakte bij de zaak betrokken. IHRG-president Joel Thornton verklaarde tegenover de nieuwsdienst WorldNetDaily dat Keseljevic de boete zo nodig tot aan het Europese Hof zal aanvechten. „Het gaat hier om een recht dat gegarandeerd wordt door het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat ook Noorwegen heeft ondertekend.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer