Kerk & religieNieuwe stichting
Diaspora Ministries ondersteunt groeiend aantal Somalische christenen

Vanuit Stichting Gave is een nieuwe organisatie opgericht voor het ondersteunen van Somalische christenen in Nederland en daarbuiten. Diaspora Ministries wil onder meer „Somalische christenen ondersteunen en stimuleren hun geloof te delen met hun netwerk”.

Een Somalische Bijbel. beeld Erik Kottier
Een Somalische Bijbel. beeld Erik Kottier

Dat maakte Stichting Gave donderdag bekend.

Het werk van Gave onder Somaliërs ontstond in 2008, toen veel Somaliërs als asielzoeker naar Nederland kwamen. „Ruim zestien jaar geleden zijn we gestart met het bij elkaar brengen van Somalische christenen in Nederland. Het Somaliëteam organiseert daarvoor bijeenkomsten als een geheime kerk in Nederland”, zegt Jan Pieter Mostert, algemeen directeur van Gave. ****

De afgelopen jaren is het werk onder Somaliërs gegroeid. De betrokkenen zijn veelal geen asielzoeker meer, maar Nederlandse burgers. Ook ondersteunt Gave groepen Somalische christenen elders in Europa. „Hierdoor oversteeg het werk de missie van Gave. We zijn dankbaar en blij dat er vanuit het werk van Gave een geheel nieuw werk is ontstaan”, aldus Mostert.

Na een overgangsperiode is op 1 januari 2024 de verantwoordelijkheid van het werk officieel overgedragen aan Diaspora Ministries . In januari 2025 zullen ook de betrokken medewerkers van Gave overgaan naar deze organisatie. Met een eigen stichting kan er meer werk worden verzet, aldus Mostert. „We denken en geloven dat Diaspora Ministries tot zegen zal zijn voor het Somalische volk in Nederland en wereldwijd.”

Marco Vos, directeur van Diaspora Ministries. beeld Erik Kottier

Nieuwe generatie

„Dit is een heel bijzonder moment”, zegt Marco Vos, directeur van Diaspora Ministries, die als teamleider bij Gave het werk onder Somaliërs al jaren volgde. „De openheid voor het Evangelie groeit sterk. We zien nieuwe gelovigen betrokken raken in Nederland en in andere landen van Europa. Ook is er een nieuwe generatie die minder bang is voor de vervolging die Somalische christenen ervaren. Online zijn er krachtige initiatieven en steeds meer Somaliërs geven aan Jezus Christus te willen volgen. Dat is uniek in de geschiedenis van dit volk.”

Diaspora Ministries is niet de eerste organisatie die vanuit Gave is ontstaan. Eerder groeide uit Gave het initiatief dat in 2006 verder is gegaan als Home for Kurds . En in 2009 startte vanuit Gave de Belgische organisatie Gave Veste.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer