Buitenland
Oekraïense aanklagers onderzocht om dienstplichtfraude

De Oekraïense justitie heeft een onderzoek gestart naar 49 officieren van justitie uit de westelijke regio Chmelnytsky. Ze worden ervan verdacht de militaire dienstplicht te hebben willen ontlopen door hun echtgenotes als invalide te laten erkennen, maakte het landelijke parket woensdag via Telegram bekend.

ANP

Volgens de nieuwssite Censor.net is de hoofdaanklager van de regio een van de verdachten. Hij en zijn collega’s zouden hun invaliditeitsuitkeringen hebben verkregen door steekpenningen te betalen aan een lokale vertegenwoordiger van de partij van president Volodymyr Zelensky. Deze vrouw zou duizenden mensen onterecht een invaliditeitsstatus hebben verleend, waardoor ze ongeschikt werden bevonden voor militaire dienst.

Alle Oekraïense mannen tussen de 18 en 60 jaar zijn dienstplichtig, maar velen willen niet vechten. Een vals invaliditeitscertificaat zou tot 4000 dollar hebben gekost. De meeste aanvragers waren vrouwen. Het plan was dat als een vrouw als invalide werd geregistreerd, haar dienstplichtige man voor haar zou moeten zorgen en daardoor van de mobilisatielijst geschrapt zou worden. Omdat de aanvraag via de vrouw liep zouden dienstplichtontduikers onopgemerkt blijven.

De partijgenoot van Zelensky en haar zoon, die aan het hoofd stond van het regionale pensioenfonds en ook betrokken zou zijn, zijn gearresteerd. Volgens Censor.net zou de zoon in Oekraïne en in het buitenland meer dan 10 miljoen dollar (9,2 miljoen euro) aan contanten en drie huizen in bezit hebben.

Het onderzoek beperkt zich waarschijnlijk niet tot het openbaar ministerie in Chmelnytsky en zal naar verwachting ook misbruik bij andere afdelingen proberen op te sporen.

Oekraïne, dat streeft naar lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO, is volgens ngo Transparency International na Rusland nog steeds een van de meest corrupte landen in Europa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer