Buitenland
EU en Golfstaten: duurzame vrede Oekraïne is noodzakelijk

Agressor Rusland moet zich onmiddellijk en onvoorwaardelijk uit Oekraïne terugtrekken en er moet zo snel mogelijk „een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede in Oekraïne” worden bereikt. Dat hebben de Europese Unie en de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (Gulf Cooperation Council, GCC), onderstreept in een gezamenlijke verklaring na hun eerste top.

ANP

De EU en GCC verwezen naar aangenomen resoluties door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In de verklaring veroordelen de EU en GCC ook de Russische aanvallen „tegen burgers en civiele en kritieke infrastructuur, met name in de energiesector, die onder meer de risico’s voor de nucleaire veiligheid vergroten”.

Ze roepen de internationale gemeenschap op meer humanitaire bijstand aan Oekraïne te verlenen en het land meer hulp te geven om de grotendeels vernietigde energie-infrastructuur te herstellen. Dat kan onder andere door het sturen van stroomgeneratoren en -transformatoren. „De veiligheid en beveiliging van alle kerncentrales is essentieel. In dit verband roepen we op om het belangrijke werk van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) te blijven steunen.”

De Europese Unie en de Golfstaten hebben afgesproken elke twee jaar een top te houden. De volgende is in 2026 in Saudi-Arabië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer