Buitenland
Walvisactivist Paul Watson vraagt Macron om politiek asiel

De in Groenland opgepakte activist Paul Watson heeft de Franse president Emmanuel Macron gevraagd om politiek asiel. Hij deed dat enkele dagen geleden per brief, maakte Sea Shepherd France bekend.

ANP

De 73-jarige Canadees-Amerikaanse Watson staat bekend als een uitgesproken tegenstander van de walvisjacht. Hij geniet internationale bekendheid, mede dankzij het realityprogramma Whale Wars. Japan wil hem vervolgen voor een confrontatie met een Japans vaartuig in 2010.

De autoriteiten op Groenland, een autonoom deel van Denemarken, hielden Watson in juli aan. Hij arriveerde toen met zijn schip in de haven van Nuuk. Japan heeft gevraagd om zijn uitlevering en die zaak loopt nog. Zijn advocaten zeggen dat hij daar geen eerlijk proces zal krijgen.

Macron heeft er eerder op aangedrongen Watson niet uit te leveren. Online was een petitie opgezet om de Franse leider te vragen daar druk voor uit te oefenen en ook bekende Fransen als Brigitte Bardot spraken steun uit voor de activist. Watson heeft eerder in Frankrijk gewoond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer