Buitenland
Kyiv: geen bommen gevonden na dreigbrieven ambassades en scholen

De Oekraïense politie heeft geen explosieven gevonden bij de tientallen instanties die maandag een dreigbrief over bommen ontvingen, meldt de krant Ukrainska Pravda. De politie heeft meer dan 2000 meldingen geanalyseerd en vastgesteld dat de meeste dreigementen van Russische IP-adressen kwamen.

ANP

Overheidsinstanties, scholen, zakencentra, hotels en mediagebouwen in Oekraïne ontvingen maandag brieven waarin gedreigd werd met bommen. Maar ook buiten de landsgrenzen ontvingen meer dan zestig Oekraïense ambassades een soortgelijke dreigbrief, waaronder die in Den Haag. „Politie-eenheden hebben alle instellingen gecontroleerd die bomdreigingen hadden ontvangen. Ze bleken allemaal vals te zijn”, aldus de politie.

„Dergelijke berichten dragen het stempel van de Russische geheime diensten, die een hybride oorlog voeren tegen Oekraïne, massale paniek proberen te zaaien en de systemen van de staat en de politie willen overbelasten.”

Volgens Ukrainska Pravda werd in de dreigbrieven verwezen naar een artikel van drie journalisten van Radio Liberty. Zij hadden onderzocht hoe Rusland jongeren in Oekraïne ronselt om auto’s van militairen in brand te steken. Volgens Radio Liberty kwamen de dreigbrieven ook van iemand die op Telegram oproept om brand te stichten bij voertuigen van Oekraïense militairen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer