Binnenland
Verbijstering bij toehoorders zaak Gino in Maastricht

Verbijstering en boosheid strijden om voorrang in de zaal van gemeenschapshuis Daalhof in Maastricht, waar zo’n vijftig mensen via een groot beeldscherm de zitting volgen rond de ontvoering, het misbruik en doden van Gino. Het 9-jarige jongetje werd begin juni 2022 dood teruggevonden op een stapel houtblokken achter een uitgebrande woning in Geleen. De 24-jarige Donny M. staat deze week als verdachte terecht voor de rechtbank in Maastricht. Zijn soms wisselende verklaringen roepen bij de mensen in Daalhof geschokte reacties op.

ANP

Het is stil in de zaal, met ingehouden adem volgen buurtbewoners, bekenden van Gino en diens familie en andere belangstellenden het gebeuren in de rechtbank, enkele straten verderop. Tijdens de lunchpauze verzamelen veel toeschouwers zich buiten, om hun hart te luchten en een frisse neus te halen. „Het is een monster”, omschrijft een vrouw de verdachte. Zij is een nicht van de moeder van Gino en volgt de zaak in Daalhof. „Ik ben te emotioneel om de zitting in de rechtbank bij te wonen”, zegt ze. „Wat hij gedaan heeft, is met geen pen te beschrijven. Wat hij ons nabestaanden heeft aangedaan!”

Een buurtgenoot van Gino waarschuwt dat Donny M.’s dagen geteld zijn, mocht hij ooit vrij komen. „Ik heb een dochter van zes, ik doe geen oog meer dicht, van wat zulke mensen kinderen aandoen”, zegt hij. „Ik blijf erover malen.”

Twee buurtgenoten van Donny M. uit Geleen, de woonplaats van de verdachte, zijn naar Maastricht gekomen om hun vroegere buurman te horen verklaren. Zij zijn verbaasd dat hij „tot zoiets” in staat was. „Dit hadden we niet van hem verwacht”, vertelt de jonge buurvrouw. „Hij leek eerder onopvallend, hoewel hij wel altijd al onzin uitkraamde.” Wat haar partner beaamt. „Hij moest altijd lang denken om op een vraag te antwoorden. Ontwijken en ontkennen, zo kennen we hem.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer