Economie
Chinese export stijgt veel minder sterk dan verwacht

De Chinese export is in september veel minder sterk gestegen dan verwacht. Ook de importgroei viel zwakker uit dan voorzien. De groei van de uitvoer was dit jaar juist een van de lichtpuntjes van de kwakkelende Chinese economie. De tegenvallende invoer wijst op een aanhoudend zwakke binnenlandse vraag.

ANP

De export steeg vorige maand met slechts 2,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Economen hadden gerekend op een stijging van 6 procent. De uitvoer laat wel al zes maanden op rij een stijging zien. In augustus groeide de export echter nog met 8,7 procent. De export is historisch gezien een belangrijke motor voor de op een na grootste economie ter wereld. De import nam slechts met 0,3 procent toe, terwijl was gerekend op een groei van 0,8 procent. Het Chinese handelsoverschot kwam uit op bijna 82 miljard dollar.

De Chinese economie gaat gebukt onder een aanhoudende crisis in de vastgoedsector en een laag vertrouwen onder Chinese consumenten, die daardoor minder geld uitgeven. Met steunmaatregelen probeert Beijing de consumptie in eigen land aan te jagen.

Door de zwakke binnenlandse vraag proberen veel Chinese bedrijven ook om hun producten in het buitenland te verkopen tegen vaak lage prijzen. Die vloedgolf van goedkope Chinese goederen zorgt echter voor weerstand in veel landen en heeft geleid tot de invoering van handelsbarrières voor Chinese goederen. Zo stemden de EU-lidstaten onlangs in met de invoering van extra importheffingen op elektrische auto’s uit China.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer