Binnenland
Verzoek aan Interpol om koppel te zoeken in zaak Ivana Smit

De politie in Maleisië heeft Interpol gevraagd het Amerikaanse koppel te zoeken dat vlak voor de dood van het Nederlandse model Ivana Smit nog contact met haar had. Ze hebben verzocht een zogenoemde Interpol Blue Notice uit te sturen, bevestigt advocaat van de nabestaanden Sébas Diekstra. Dat is bedoeld om aanvullende informatie te verzamelen over „de identiteit, locatie of activiteiten van een persoon in verband met een strafrechtelijk onderzoek”.

ANP

De 18-jarige Smit viel eind 2017 van de twintigste verdieping van een flat in Kuala Lumpur, nadat ze de avond had doorgebracht met het koppel Alex en Luna in hun appartement. Volgens de politie in Maleisië was het een ongeluk, maar de nabestaanden van Smit wilden dat de zaak beter onderzocht werd. In 2019 werd het hoger beroep van haar familie gegrond verklaard en moest een moordonderzoek geopend worden. Het is onduidelijk of het Amerikaanse stel ooit is gehoord in de zaak.

Een paar jaar geleden vroeg de Maleisische politie al aan Interpol de Amerikanen op te sporen. Dat lijkt nooit iets te hebben opgeleverd. Via verschillende wegen hebben de nabestaanden geprobeerd een doorbraak in de zaak van Ivana Smit te forceren. Zo vroeg de advocaat vorig jaar nog de premier van Maleisië om hulp. Zelfs Mark Rutte zou als premier bij zijn collega in Maleisië hebben aangedrongen op voortgang in de zaak.

In 2022 besloten de nabestaanden van Smit ook een civiele zaak te beginnen tegen de Maleisische autoriteiten, om ze te dwingen het overlijden van Smit alsnog goed te onderzoeken. De familie van Smit verwijt de autoriteiten nalatigheid en wil dat de rechter dit bevestigt. Volgende week gaat die zaak weer verder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer