Buitenland
Zorgen over veiligheid hindert hulpverlening na orkaan VS

Zorgen over de veiligheid van hulpverleners van landelijke overheidsdiensten hinderen de hulpverlening na orkaan Helene. De krant The Washington Post bericht dat medewerkers afgelopen weekend moesten vertrekken uit het zwaar getroffen Rutherford County in North Carolina nadat berichten waren binnengekomen dat daar een gewapende militie op pad was.

ANP

De krant citeert uit een bericht naar federale diensten waarin staat dat de Nationale Garde was gestuit op trucks met militieleden „die jacht maakten op FEMA”, de landelijke rampenbestrijdingsdienst. Het is onduidelijk hoe accuraat die waarschuwing was, maar volgens een betrokkene zijn hulpverleners uit voorzorg wel naar een veilig gebied vertrokken. Daardoor kwamen werkzaamheden als het vrijmaken van geblokkeerde wegen tijdelijk stil te liggen.

Een woordvoerder van FEMA bevestigt tegenover nieuwssite Axios dat de werkwijze in North Carolina is aangepast vanwege zorgen over de veiligheid. Volgens Axios ligt het reddingswerk niet stil, maar werken teams die slachtoffers ondersteunen voorlopig op vaste en veilige locaties. Ze gaan uit voorzorg niet meer de huizen af. De nieuwssite schrijft dat online allerlei complottheorieën circuleren en dat ook het aantal dreigementen fors is toegenomen.

FEMA waarschuwde eerder zelf ook al dat ongekend veel desinformatie circuleert in de nasleep van de natuurramp, die later werd gevolgd door orkaan Milton. Zo beweerde presidentskandidaat Donald Trump dat geld dat was bedoeld voor hulpverlening door de regering wordt weggesluisd en uitgegeven aan „illegale migranten”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer