Buitenland
VS ‘zeer bezorgd’ over Chinese oefeningen in zee bij Taiwan

De Verenigde Staten maken zich zorgen over de Chinese militaire oefeningen rondom Taiwan, dat door China wordt beschouwd als afvallige regio. China begon de oefeningen maandag als waarschuwing voor de „separatistische acties van de Taiwanese onafhankelijkheidsstrijdkrachten”.

ANP

In een verklaring noemen de Verenigde Staten de oefeningen ongerechtvaardigd. Het land wijst op het gevaar van escalatie. „Wij roepen China op om terughoudend te handelen en verdere acties te vermijden die de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan en in de bredere regio kunnen ondermijnen, wat essentieel is voor regionale vrede en welvaart.”

China heeft al eerder soortgelijke oefeningen uitgevoerd en heeft nu boten en vliegtuigen ingezet. China moet de wil van het Taiwanese volk accepteren om op een democratische manier te leven en zich onthouden van militaire provocaties, zo reageerde het Taiwanese presidentiële kantoor op de oefeningen. In een verklaring meldt het Taiwanese ministerie van Defensie dat afgelegen Taiwanese eilanden in „verhoogde staat van paraatheid” zijn gebracht. Vliegtuigen en schepen zullen op vijandelijke situaties reageren.

De luchthavens en havens van Taiwan zijn vooralsnog in bedrijf, meldt het ministerie van Transport. De Taiwanese veiligheidschef wijst erop dat de acties van China ingaan tegen het internationale recht. De Taiwanese president Lai Ching-te heeft een veiligheidsberaad op „hoog niveau” bijeengeroepen, aldus een regeringsbron.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer