Buitenland
Poolse regering wil asielrecht tijdelijk afschaffen

De Poolse regering wil het op Europees niveau geregelde recht op asiel tijdelijk afschaffen in de strijd tegen migranten die zonder reisdocumenten het land binnenkomen. Premier Donald Tusk wil met nieuw beleid de stroom ‘anonieme’ migranten naar eigen zeggen tot een minimum beperken. Het tijdelijk stoppen van het asielrecht is daar onderdeel van volgens de plannen in Warschau.

ANP

Tusk zegt dat hij Europa zal vragen dit te respecteren. Volgens de Poolse regering moedigen Belarus en Rusland illegale migratie richting Polen aan en gaat het daarbij niet om mensen die asiel zoeken en dat nodig hebben. De Poolse grens gaat ook nog scherper bewaakt worden om illegalen te stoppen.

Een meerderheid van de landen van de Europese Unie kwam begin dit jaar, na bijna tien jaar onderhandelen, tot een pact dat in de hele unie asielprocedures moet standaardiseren. Er zijn ook minimumaantallen vastgelegd voor het jaarlijkse aantal migranten dat de lidstaten moeten opnemen. Anders moeten landen als een soort boete geld betalen aan de EU. Premier Tusk hekelt het pact: „We zullen geen Europese regels respecteren of uitvoeren waarbij we er zeker van zijn dat ze nadelig zijn voor onze veiligheid.”

De Poolse bedenkingen ten aanzien van het Europese migratiepact volgen op klachten uit andere EU-landen. Afgelopen maand hebben Hongarije en Nederland de Europese Unie om een uitzonderingspositie gevraagd voor de Europese asielregels met het doel migranten te weren. Denemarken heeft opgeroepen tot een strenger Europees migratiebeleid. Duitsland heeft steeds meer grenscontroles langs de grenzen, vooral gericht op het tegenhouden van illegalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer